Open-air projekt The Urge Grows propojuje německou, českou a slovenskou taneční scénu

Projekt choreografky Ceren Oran The Urge Grows vznikl během  koronavirového lock-downu z niterné potřeby a touhy hýbat se, zůstat v kontaktu a zůstat viditelný. Jednalo se o simultánně streamovanou pohybovou performance, která proběhla souběžně ve 3 německých městech - Mnichov, Berlín a Kolín nad Rýnem v rámci festivalu Dance 2021. Tanečníci z těchto měst se nikdy fyzicky nepotkali, ale společně přetransformovali frustrující zážitek rok a půl trvající pandemie a odloučení do silného pocitu propojení, soudržnosti a energie, který vyzařovali i k divákům. Sílu přítomného okamžiku umocňovala improvizace saxofonisty.

The Urge. Zdroj: Luhovaný Vincent.

The Urge. Zdroj: Luhovaný Vincent.

Mezinárodní verze s českou a slovenskou účastí

The Urge do Čech přivezla Jana Ryšlavá, duše platformy MOVE Ostrava: „Toto unikátní zpracování tématu odcizení a nemožnosti svobodní tvorby v podobě Cereniny choreografie na mě zapůsobilo tak silně, že jsem se rozhodla najít partnery zde v Čechách a zorganizovat společně mezinárodní verzi projektu pod názvem The Urge Grows. Díky skvělému produkčnímu týmu samotné Ceren Oran se nám podařilo získat přízeň hned několika českých a dokonce i slovenských kulturních institucí i potřebné finance a přípravy mohly začít. Slovenské koprodukce se ujal oravský festival tance Tanečno, na české straně se kromě MOVE Ostrava na organizaci podílí olomoucké Divadlo na Cucky a plzeňská Moving Station. Zde také probíhaly společné zkoušky německého, českého i slovenského tvůrčího týmu přímo pod vedením německé choreografky. Za umožnění této tvůrčí rezidence vděčíme také Nové sít a jejímu programu Art-in-res.”

Právě na plzeňském Náměstí Republiky proběhl v sobotu 25. června 2022 Grand opening celého projektu za  účasti německých, slovenských a českých tanečníků a hudebníků. Poté se všechny týmy rozjedou zpět do svých zemí předávat získané zkušenosti a energii na dalších místech veřejného prostoru. Cílem The Urge je totiž mimojiné prezentace současného tance jako formy performance a jeho konfrontace se širším publikem v nečekaných prostorách. Těmi se pro českou crew během letního turné stane například Lázeňské náměstí v Luhačovicích během festivalu Luhovaný Vincent, rožnovské Masarykovo náměstí během festivalu Fujaré nebo zahrada pražského Studia ALTA.

Od webkamery notebooku do veřejného prostoru

The Urge reaguje na kolektivní trauma a individuální reakce na něj, neústupnou a urgentní touhu rozpohybovat nahromaděnou energii skrze své tělo, na nucenou izolaci a nevyhnutelné uzavření se do sebe sama. Naštěstí je zde pohyb. Pohyb, který je stále důkazem naší existence. Pohyb, který reflektuje naše pocity. Pohyb, který je ztělesněním smutku i radosti.  Pohyb, který nám může pomoci přijmout veškeré emoce, traumata a myšlenky.

A pak jsou zde sociální sítě - veřejná platforma, na které můžete být jediným kliknutím viděni kýmkoliv. Stejně jako ve veřejném prostoru. „Tančit ve veřejném prostoru pro mě znamená zbavit se pohodlného divadelního prostředí, jít s kůží na trh a oslovit především ty potenciální diváky, kteří by jinak na současný tanec v žádném případě nepřišli,“ vysvětluje Ceren Oran, proč se The Urge odehrává na náměstích, nádražích a parcích.

Zdroj: Move Ostrava

Témata článku

Ceren OranThe Urge Grows

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: