Panoptikum - nová premiéra souboru Lenka Vagnerová & Company

Panoptikum - foto ze zkoušky. Foto Michal Hančovský.

Panoptikum - foto ze zkoušky. Foto Michal Hančovský.

Lenka Vagnerová & Company uvede v Divadle Komedie premiéru nové inscenace Panoptikum. V ní se inspiruje putovními společnostmi, které především v 19. století cestovaly od města k městu a vystavovaly na obdiv kuriózní předměty, dovednosti a především lidi. Premiéra proběhne 7. prosince 2019 v Divadle Komedie, jehož je Lenka Vagnerová & Company rezidentním souborem.

„Panoptikum je o strachu z cizího a neznámého, o tom co vše jsme schopní prodat a za jakou cenu, o hranicích a  morálních hodnotách stojících na zisku a finančním profitu, o zábavě bez zábavy, o osamělosti, ale i o smíchu, odvaze, snech, lidské důstojnost, kouzelníkovi a reflektorech," píše se v oficiálním textu k nové inscenaci.

„Představení sice hledá inspiraci v historickém fenoménu, ale předkládá témata, k nimž nalezneme paralely snadno i v současnosti. Show, která byla postavena na vystavování lidí, kteří byli v té době označování za zrůdy a neměli kam jít, byla vydatným zdrojem příjmů pro majitele těchto společností. Ptáme se, co všechno jsme ochotni prodat a za jakou cenu. Co se stane, když už není účinkující předmětem výnosného podnikání, stává se břemenem a je potřeba se jej zbavit? Nesnažíme se nabídnout jednoduché, černobílé odpovědi," říká Lenka Vagnerová a dodává: „Základním stavebním kamenem představení je nejenom tanec, herectví a fyzická akce, ale důležitou část komplexního divadelního celku tvoří i hudba a vizuální stránka. Pracujeme se scénografií, rekvizitami, světelným designem a spoustou kostýmů. "

Zdroj: Lenka Vagnerová & Company

Témata článku

Panoptikum

Lenka Vagnerová & Company

Divadlo Komedie

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: