Prague Pride nabídne Manshape norské choreografky Karen Foss

Manshape

Manshape

Dvojité sólo choreografky Karen Foss pro muže a ženu v provedení Martiny Hajdyly Lacové a Daniela Račka (soubor ME-SA) bude u příležitosti Prague Pride k vidění v pátek 9. srpna 2019 v Pride Village na Střeleckém ostrově. Vstup na akci je zdarma.

Na co se díváme, jak vnímáme vlastnosti muže, ženy a toho, co je mezi nimi a co tyto kategorie přesahuje? „To, co je soukromé, je soukromé. Co když to, co mě definuje, není jen gender? Pro mě existuje jen člověk: bez ohledu na to, jakou podobu na sebe člověk vezme, v první řadě je to jeho konečné označení: je to člověk. Kdybych si mohla vybrat, neměla bych gender vůbec žádný. Chtěla bych být vnímána jako plný nebo plná života. Odmítám být kategorizována jako muž, nebo žena. Myslím si, že jsem obojí. A víc než to. Pořád se pohybující. Těžko zachytitelná. Nikdy ne zcela pochopitelná. Nepokojně se proměňující. Nezadržujte mě. Nikomu do mě nic není – je to jasné?,“ dodává k Manshape choreografka.

Foss zajímá tekoucí pohyb lidských těl – bez pohlaví, bez genderu, jen plný zázraku lidského bytí - bytí člověkem. Průzračná plynulost tance a jeho choreografických tvarů hrají v jejím uměleckém záměru důležitou roli.

„Foss je etablovaná taneční a divadelní tvůrkyně a filozofka. Jako autorka předkládá nepohodlná a důležitá společenská témata, vyvolává mnohé otázky a úvahy, často neklidné, které v divákovi dlouho rezonují. Foss přináší na taneční scénu specifický způsob přemýšlení o tanci, který není v mezinárodním kontextu obvyklý. Její projekty v sobě nesou punc hledačství a novátorství. Foss nepřestává otevírat prostor k diskuzi nad tím, co je či není představení současného tance a jak můžeme posouvat hranice tohoto pojmu společně s diváky a dalšími umělci dále,“ uzavírají organizátoři Prague Pride.

Zdroj: Prague Pride z. s.

Témata článku

Daniel RačekKaren FossManshapeMartina Hajdyla Lacová

ME-SA

Střelecký ostrov

Tanec

Prague Pride

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: