Před pár dny vyvrcholil 30. jubilejní festival Tanec Praha 2018

Dne 25. června 2018 proběhl ve Foru Karlín za účasti ministra kultury a velvyslance Francie Gala Closing letošního ročníku festivalu Tanec Praha –  živý koncert Awira Leona roztančený izraelským choreografem Emanuelem Gatem pod názvem Sunny, který zakončil 30. jubilejní ročník festivalu Tanec Praha 2018, který trval od 1. do 25. června a proběhl ve 21 městech a obcích České republiky včetně Prahy. Letošní ročník festivalu Tanec Praha s mottem „Tancem proti předsudkům“ a podtitulem „Na věku nikdy nezáleželo méně“ představil od 1. do 25. 6. divákům nabídku děl z Evropy, Asie, Afriky i Latinské Ameriky. Publiku se představila taneční tvorba z celkem 14 zemí, konkrétně to byly: Belgie, Burkina Faso, Česká republika, Čína, Francie, Izrael, Jižní Korea, Kanada, Maďarsko, Mexiko, Nizozemí, Senegal, Slovenská republika, Spojené státy americké. Festival letos celkově nabídl stovku akcí v Praze a regionech.
V rámci hlavního programu v Praze měli diváci šanci zhlédnout 16 představení, konkrétně v prostorách Fora Karlín, divadla Ponec či DOX +. Kulisami festivalu nebyly však jen divadelní sály, dalších 6 představení se konalo přímo pod širým nebem – u Národního památníku Vítkov, U Armádního muzea Žižkov či v prostorách Kasárna Karlín nebo Žižkovského tunelu.
Doprovodný program nabídl letos v Praze celkem 14 akcí – 6 workshopů, 3 moderované debaty, 2 prezentace, 1 film a 2 výstavy včetně Celebrating Kylián!. Do tance se tak mohli opět zapojit i diváci, ať už díky workshopům, zaměřeným nejen na tanec, ale i kulinářské umění či fotografii, nebo debatám. Festival nezapomněl ani na nejmladší diváky, kterým byla určena sekce Tanec Praha dětem. V této linii se kromě obvyklých divadelních představení konaly 2 specifické akce (prezentace a workshop). Nechyběly ani Opening a Closing party.
V dalších 20 městech a obcích se celkem odehrálo přes 60 akcí. Festival měl letos zastávky v Brně, Broumově, Českých Budějovicích, Čkyni, Hradci Králové, Chocni, Jihlavě, Karlových Varech, Kladrubech, Liberci, Malovicích, Nečtinech, Olomouci, Ostravě, Pardubicích, Písku, Plzni, Sušici, Táboře a Ústí nad Labem. Mimo Prahu viděli diváci 54 představení a měli možnost zapojit se do 6 workshopů, 2 diskusí či zhlédnout 2 projekce, to vše za účasti umělců nejen českých, ale i z dalších zemí světa včetně Afriky či Mexika.
Návštěvnost letošního festivalu potvrdila rostoucí zájem veřejnosti o současný tanec s přesahy do jiných žánrů soudobého umění. Celkově festivalový program přilákal přes 9.000 návštěvníků, z toho více než 5.200 v Praze a přes 3800 v dalších 20 městech a obcích ČR.
Festival letos významně podpořil vznik nových projektů českých umělců v mezinárodní spolupráci a stal se koproducentem čtyř děl, z nichž tři byla uvedena jak v Praze tak v regionech.
„Atmosféra letošního festivalu byla mimořádná, ovacemi ve stoje ocenili diváci umělce nejen při Openingu v Ponci, ale i v dalších divadlech, užívali si mimořádnou kvalitu i pestrost, která naznačila, kam se chceme vydat po 30 letech festivalu Tanec Praha. Objela jsem několik kontinentů, abychom dokázali navázat na letošní zájem o Afričany, Mexičany i umělce z Asie stejně úžasnými zážitky v příštím roce. Už nyní máme část programu připravenu, promýšlíme koprodukce českých umělců se zahraničními a těšíme se i na celou 18. sezonu v Ponci, kam můžete chodit na skvělý tanec po celý rok,“ dodává Yvona Kreuzmannová, ředitelka.

Zdroj: Tanec Praha

Témata článku

Tanec

Tanec Praha

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: