Premiéra Andrey Miltnerové Vertikální horizontála

Premiéra Andrey Miltnerové Vertikální horizontála

Premiéra Andrey Miltnerové Vertikální horizontála

Ve dnech 29. a 30. listopadu se v Českém muzeu hudby uskuteční premiéra projektu Andrey Miltnerové, tanečnice a choreografky – specialistky na barokní tanec. Nese název Vertikální horizontála. Barokní umění nemusí být prezentováno pouze ve stereotypu historického kontextu, ale může v nás vyvolávat stejně silné odezvy dnes, tak jako tomu bylo v minulosti,“ říká Andrea Miltnerová a dodává „Relevanci barokního tance v současné době chceme ukázat v novém projektu skrze konfrontaci se současným tancem, kdy se tyto dvě linky protnou v čase a prostoru.
Ke spolupráci tentokrát Andrea Miltnerová přizvala kromě Romany Konrádové (její „dvorní“ interpretky s bohatými zkušenostmi na poli barokního tance) i výrazné osobnosti českého současného tance – Lenku Bartůňkovou, Karolínu Hejnovou-Párovou a Zitu Pavlištovou. Světelný a zvukový design vytvořil Jan Komárek.
Choreografka navazuje na svoji předchozí tvorbu - Barokní tělo odhaleno (duet s Romanou Konrádovou, premiéra v r. 2008 v Českém muzeu hudby) a loňský projekt Beneath the Skin (komponovaný večer ze 3 choreografií současného a barokního tance, premiéra v r. 2010 ve Studiu Alt@), který byl též uveden na „European Festival of Contemporary Dance“ v Polsku a „euro-scene Leipzig“ v Německu 2011.
Andrea Miltnerová, narozena v Londýně, přišla do Prahy jako interpret v angažmá Národního divadla. Později se objevila na poli alternativní scény, začala spolupracovat s Marii Kinsky a podílet se na řadě projektů českých i zahraničních choreografů a oper. Bohaté zkušenosti získává úzkou spoluprací s osobnostmi barokního tance v Evropě (např. v Centre de Musique Baroque de Versailles s Francoise Denieau, na festivalu Pražské jaro se Sigrid T´Hooft nebo Jean-Marc Piquemal). Ztvárnila také sólovou roli v opeře Rinaldo, která kromě Národního divadla v Praze byla uvedena také v Théâtre de Caen, Opéra de Rennes and Grand Théâtre de Luxembourg a vytvořila choreografii pro operu Le Cinesi, uvedenou na scéně barokního divadla v Českém krumlově. V současné době tančí v Opera de Lausanne a získala angažmá od francouzské Royaumont Foundation v opeře Egisto uváděné v pařížských divadlech. Zdroj: SE.S.TA

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: