Premiéra baletu Gustav Klimt v Liberci

Premiéra baletu Gustav Klimt v Liberci

Premiéra baletu Gustav Klimt v Liberci

První baletní novinkou letošní sezony v libereckém Divadle F. X. Šaldy bude balet Gustav Klimt. Příznivci libereckého divadla jistě vědí, že historickou budovu Šaldova divadla zdobí opona ze studentské dílny Gustava Klimta, jeho bratra Ernsta a spolužáka Franze Matsche. Rok 2013 je současně pro divadlo jubilejní – uplynulo totiž 130 let od otevření historické budovy. Proto se dramaturgie rozhodla představit osobnost tohoto jedinečného vídeňského malíře a vzdát mu tím hold. Premiéra inscenace se uskuteční 27. září od 19.00 hodin.
Gustav Klimt zřejmě někdejší Reichenberg nikdy nenavštívil. A v Triumfu lásky – jak oponu mladí autoři pojmenovali – ani nenajdete charakteristické znaky Klimtovy tvorby. „Nebudeme popisovat Klimtův život, ani hodnotit jeho dílo. Před oponu i za ní bude stát Klimt jako naše představa umělce, muže citlivého, vášnivého, agresivního, ale i plachého a bojácného. Představíme ženy, které zasáhly do jeho života, a roztančíme některé obrazy. Spolu s nejslavnějším obrazem Zlatá Adele na závěr prožijeme celé 20. století.
Libreta, režie a choreografie se chopila šéfka baletu Alena Pešková. Autorskou hudbu pro tuto inscenaci složila česká zpěvačka, herečka skladatelka Monika Načeva, spolu s hudebním skladatelem, houslistou, zpěvákem a improvizátorem Tomášem Vtípilem. Uslyšíme také hudbu Ludwiga van Beethovena i Klimtovy současníky – Gustava Mahlera či Albana Berga. O výtvarnou stránku naší inscenace se postarají scénograf Richard Pešek jr. a kostýmní výtvarnice Monika Kletečková.
V roli slavného vídeňského malíře se představí Alexey Yurakov. Jeho partnerku Emilii Flögeovou tančí Veronika Šlapanská, v roli manželů Almy a Gustava Mahlerových se představí Karolína Miková a Andrey Bayniyazov. Představí se i noví členové souboru – Jan Březina a Annabel Pearce (GBR) a Rie Morita (JPN). O divadle více na http://www.saldovo-divadlo.cz/. Zdroj: DFXŠ

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: