Premiéra inscenace Poutníci II doputuje do Divadla X10

Dočasná Company uvádí premiéru představení Poutníci II - celovečerní událost propojující koncert autorských písní a taneční inscenaci. Autorka Anna Benháková provede diváky choreografií písněmi coby nekonečnou poutí v doprovodu hudby Václava Chalupského. Tance ve spletité scénografii Marjetky Kürner Kalous se chopí čtyři tanečnice a dva tanečníci. Samotné choreografii bude předcházet krátká přednáška studentky psychologie Barbory Váňové. Premiéra se uskuteční 20. prosinec 2022 v Divadle X10. Jedna z prvních verzí se odehrála již 15. května 2022 v Divadle X10. Tento projekt se progresivně vyvíjel až do inscenace Poutníci II jakožto uceleného celovečerního představení, které uvede Dočasná Company z.s.

Premiéra inscenace Poutníci II doputuje do Divadla X10

Premiéra inscenace Poutníci II doputuje do Divadla X10

Choreografie zpracovává konfrontaci osobnosti s vlastním stínem. Jeden z nejstěžejnějších motivů choreografie je zdánlivě nekonečná pouť. Tématem inscenace Poutníci II je snaha vnitřně ztraceného člověka vrátit zpět do normálního psychického stavu. Scény, se kterými Anna Benháková pracuje, propojuje otázka „Jak se dostáváš z toho nejtemnějšího místa ve své hlavě?“.

Představení Poutníci II je součástí cyklu Extended Play, který zahrnuje díla kombinující tanec a zpěv. Anna Benháková se začala zajímat o propojování zpěvu, hlasu, pohybu a tance přibližně před třemi lety. V tvorbě vychází ze svých autorských textů a písní.

Inspirací byla osobní zkušenost s úzkostnými stavy a přímá konfrontace s psychickým zhroucením blízkých přátel. „Pocítila jsem jejich rezignaci a stav prohraného boje se životem. Na základě těchto zkušeností jsou pro mne předmětem zkoumání pocity, které nastávají ve změněném stavu mysli úzkostného až depresivního člověka, jako jsou například osamělost, únava, zacyklenost, naprosté odloučení od světa, strach, že již nikdy nebude lépe, neschopnost si pomoci,“ dodává autorka.

Dílo je tvořeno ve spolupráci s Marjetkou Kürner Kalous. Scénografkou, která spolupracuje s renomovanými tvůrci z oblasti současného tance jako je Tereza Lenerová, Kateřina Stupecká nebo Petr Tyc. Část scénografie je využita i jako kostým tanečnic. Díky deformaci těla skrze kostým a scénografii se divákovi před očima vytvoří hned několik světů. Jedním z nich je například pavoučí síť či neuronové synapse. Kostým vizuálně podtrhuje myšlenku poutníka, nomáda. Dalším významným spolupracovníkem této inscenace je skladatel a hudebník Václav Chalupský. Jeho hudba je výrazným prvkem celé inscenace.

Dočasná Company je uskupení tvůrců a umělců v oblasti současného tance a fyzického divadla, kteří různými způsoby přesahují do jiných uměleckých stylů, žánrů a forem. Dočasná Company kolem sebe sdružuje skupinu lidí a vytváří platformu propojující umělce z oblasti hudby, fotografie, filmu a výtvarného umění. Členové se také aktivně zapojují do lektorské a pedagogické činnosti.

Cílem Dočasné Company je rozmělnit hranice mezi tvorbou pro širokou veřejnost a intelektuálním uměním pro odborné publikum, stejně jako nacházet přesahy divadelních a nedivadelních forem. Momentálně vytváří několik uměleckých projektů převážně v Praze, ale působí i v regionech.

Zdroj: Dočasná Company

Témata článku

Anna BenhákováPoutníci II

Dočasná Company

Divadlo X10

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: