Premiéra komponovaného večera Dva světy/jeden svět v Ostravě

Premiéra komponovaného večera Dva světy/jeden svět v Ostravě

Premiéra komponovaného večera Dva světy/jeden svět v Ostravě

Ve čtvrtek 17. listopadu 2016 bude mít v ostravském Divadle Jiřího Myrona premiéru komponovaný večer nazvaný Dva světy/jeden svět, v rámci kterého budou uvedeny choreografie Itzika Galiliho, Ohada Naharina a Jiřího Kyliána. Třicet minut před začátkem představení proběhne dramaturgický úvod k inscenaci.

„Výjimečnost inscenace spočívá ve spojení tří světově uznávaných tvůrců Jiřího Kyliána, Ohada Naharina a Itzika Galiliho, kteří ve složeném večeru každý svým vlastním a neopakovatelným způsobem naznačují rozmanité směry vývoje současného baletu. V podtitulu inscenace využíváme všeobecně známý genderový piktogram, který snad s trochou humorného odstupu odkazuje k biologickému prazákladu onoho věčně inspirativního vztahu lidského spojení - nespojení mezi mužem a ženou,“ dodávají zástupci Baletu Národního divadla moravskoslezského.
SUB Itzika Galiliho je choreografií pro 7 mužů na skladbu Weather One od Michaela Gordona. Tématem je vše nepopsatelné, co „máme na jazyku“, a přesto to nelze vyjádřit slovy.
„B/olero v choreografii Ohada Naharina je ukázkou hravého ženského duetu. Tak jako Kylián ve Falling Angels cítí potřebu dát přednost tanci, Ohad Naharin využívá ve své choreografii nekonečné zvukové možnosti syntetizátoru v interpretaci Isaa Tomity v transpozici Ravelovy skladby,“ dodávají zástupci Baletu Národního divadla moravskoslezského.
„Falling Angels je choreografií pro osm žen, která byla koncipována jako poněkud odlehčená pocta tanečnicím. Osm žen od začátku do konce skladby neopustí jeviště. Jejich vzájemná závislost a zároveň přání, aby se z ní vymanily, jsou patrné v celé kompozici. Falling Angels vypráví o tanečnicích a umění interpretace, o eleganci, úzkosti, zranitelnosti, komplexech méněcennosti a humoru. Je symbolem sporu mezi sounáležitostí a nezávislostí, dilematem, které doprovází každého z nás od kolébky do hrobu,“ dodává Jiří Kylián.

Zdroj: NDM

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: