Premiéra VerTeDance v Divadle Archa: SIMULANTE BANDE

Premiéra VerTeDance v Divadle Archa: SIMULANTE BANDE

Premiéra VerTeDance v Divadle Archa: SIMULANTE BANDE

Skupina VerTeDance uvede v premiéře 29. dubna novou inscenaci s názvem Simulante bande. V této novince tentokrát hledají VerTeDance možnosti pohybového vyjádření ze spolupráce zdravého a fyzicky handicapovaného člověka. Choreografky Veronika Kotlíková a Tereza Ondrová si kladou za cíl předestřít alespoň malou část nečekaně široké škály problémů, se kterými se handicapovaní lidé den co den potýkají ve snaze žít „normálně“. Své výjimečné životní zkušenosti nemusí hrát, skutečně je totiž žijí. Choreografky Veronika Kotlíková a Tereza Ondrová si kladou za cíl tyto prožitky v kondenzované, leč humorné formě přenést na divadelní scénu, vytvořit autentické dílo, které by diváka uchvátilo nejen po obsahové, ale i po estetické stránce, a nabídnout tak jiné perspektivy pohledu na význam pojmu handicap.
Veronika Kotlíková a Tereza Ondrová ke vzniku své nové choreografie doplňují: „Prvotně nám šlo o to, vytvořit pěkné představení. Zkoumaly jsme ženské tělo, jeho krásu a přitažlivost i jeho rozsahy a individuální limity. Omezený pohyb se pro nás stal inspirací a hnacím motorem, pro laiky svá, často neviditelná, omezení tanečníci přetavili do neuvěřitelných výkonů.
Pro představení vznikl i vůbec první taneční vozík, který je kromě vyšší stability rovněž lehčí a lépe otáčivý. V neposlední řadě se jedná o zajímavý estetický prvek, který choreografky při vzniku vizuální podoby inscenace náležitě využily. Autorskou hudbu k představení vytvořila skupina DVA, která s  VerTeDance spolupracovala již na inscenaci Emigrantes. Po premiérovém uvedení bude následovat debata s tvůrci a účinkujícími.
Taneční skupina VerTeDance vznikla v roce 2004. Uskupení tvoří tanečnice a choreografky Veronika Kotlíková a Tereza Ondrová a světelný designér Pavel Kotlík. VerTeDance společně vytvořili projekty: Průzor hrdlem (2002), Kruh II (2004), Tichomluva – Neočekávaný chod (2005), The Brave (2006), projekt s názvem Beneaththe Silence (2005) ve spolupráci s CobosMikaCompany, choreografii Třiačtyřicet slunce západů (2007), site specific projekt Tour du Café au lait (2007), taneční představení Jaja a Papus (2009), choreografii Dance of Canis Lupus (2009) ve spolupráci s belgickým choreografem Thomasem Steyaertem, inscenaci Případy doktora Toureta v režii Anny Polívkové (2009), představení Emigrantes (2010), Transforma (2010), Found and Lost (2011) a Kolik váží vaše touha? (2011). Za choreografii Tichomluva – Neočekávaný chod získali prestižní Cenu Sazky za objev v tanci 2005. Tereza Ondrová získala v roce 2010 titul Tanečnice roku. Svá představení uvádí skupina pravidelně jak v českých regionálních městech, tak v zahraničí: na Slovensku, v Německu, Belgii, Rusku, Rumunsku, Rakousku, Polsku, Maďarsku, ve Švédsku, na Ukrajině ad. Zdroj: Divadlo Archa Foto: Jan Hromádko

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: