Probíhá MIME FEST 2012, mezinárodní festival pantomimy

Probíhá MIME FEST 2012, mezinárodní festival pantomimy

Probíhá MIME FEST 2012, mezinárodní festival pantomimy

První ročník mezinárodního festivalu pantomimy v Česku se právě koná ve východočeské Poličce. Probíhá od 20. do 23. září. Na festivalu Mime Fest se sjeli významní mimové nejen z Česka, ale i ze Slovenska, Maďarska a Polska. Významní mimové ze zemí Visegrádské čtyřky se sešli, aby pomohli obnovit v Česku tradici pantomimy a vzdali hold jednomu z nejlepších českých hudebních skladatelů Bohuslavu Martinů. Jeho skladba Divadlo za bránou bude k vidění právě na Mime festu. Celý program je rozdělen na dvě části – pro veřejnost a pro školy.
Premiéra Divadla za bránou se uskutečnila 27.6. na Nové scéně Národního divadla v Praze. Polička je po Praze hned prvním hostitelem této výjimečné opery. „Právě propojení Bohuslava Martinů a pantomimy je jedním z hlavních hlavním důvodů, proč se festival uskuteční právě v Poličce,“ říká Petra Jílková, předsedkyně občanského sdružení Pontopolis, které je organizátorem Mime Festu. „Bohuslav Martinů se zajímal i o francouzskou pantomimu a jako vlastenec vnášel lidové prvky do své hudby. Mě osobně nejvíc těší, že už máme pozvání na 23. září do Poličky, kde tato hudba zazní vůbec poprvé. Budeme tak mít pocit, že Martinů aspoň symbolicky „bude přitom“, vždyť kulturní Tylův dům je hned vedle hřbitova, kde je pohřben,“ říká režisér Radim Vizváry.
Záštitu nad festivalem převzal přední český mim Boris Hybner: „Chci podpořit obnovení a posílení tradice pantomimy v Česku.“ Boris Hybner se festivalu osobně účastní a účinkuje v několika představeních. Spolu s ním v Poličce vystupuje i jeden z nejlepších českých mimů mladé generace MgA. Radim Vizváry, který sám pochází též z Poličky. Pro žáky základních a středních škol byla zařazena speciální představení a workshopy, program byl připraven i pro děti z mateřských škol a základních škol. Více na www.mimefest.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: