Proměny těla v tanci, páté Speciální vydání Tanečních aktualit

Taneční aktuality připravují nové, v pořadí již páté Speciální vydání, tištěnou publikaci každoročně zaměřenou na jeden tematický okruh. V minulých letech to byl např. Tanec a publikum nebo Tanec a vzdělávání. Letošním tématem jsou Proměny těla v tanci a poprvé jsou autory článků i přispěvatelé ze zahraničí.

Proměny těla v tanci, páté Speciální vydání Tanečních aktualit

Proměny těla v tanci, páté Speciální vydání Tanečních aktualit

Pátý ročník Speciálního vydání Tanečních aktualit nahlédne na problematiku proměn těla v tanci z nejrůznějších perspektiv očima interních členů redakce, osobností české taneční scény i autorů z Litvy, Řecka či Japonska. Téma vzešlo z ankety mezi dopisovateli redakce a odráží aktuální potřebu oboru sklíčeného pandemickou situací.

„Vždy jsme chtěli, aby měly Taneční aktuality mezinárodní přesah, jaký si zaslouží i český tanec. Nejinak tomu bylo i v případě našich Speciálních vydání, která vychází dvojjazyčně a jež za pomoci Českých center distribuujeme do zahraničí. Letos jsme chtěli českou taneční reflexi posunout ještě dál, k evropskému dialogu, a proto jsme na podzim vyhlásili open call pro autory z celého světa,” přiblížila editorka letošního Speciálu Lucie Hayashi.

„Máme ohromnou radost z toho, kolik zájemců se nám ozvalo. Opakujícím se tématem v mnoha zaslaných anotacích byly vlivy proběhnuté pandemie na svět tance, ale chtěli jsme dát prostor také jiným, neméně frekventovaným a popularizovaným námětům. Nakonec jsme vybrali desítku autorů, z nichž polovinu tvoří cizinci,” dodala.

Nad proměnou a funkcionalitou tanečníkova těla během nucených lockdownů se zamýšlí Marianna Panourgia, vliv digitálního světa na tanec zase zkoumá z pohledu choreografa Katja Vaghi. Otázku a benefity čerstvého propojení choreografického a filmového myšlení otevírá i Greta Grinevičiūtė.

Japonka Yuki Kawamura radí tanečníkům ohledně správné výživy, Kateřina Šalounová se zamýšlí nad tělem tanečního pedagoga jako jeho zásadním nástrojem. Dočtete se také o práci s tělesnou diverzitou v tanci v článku Osobité tělo Hany Strejčkové, inkluzi různých „prekérních těl” řeší i příspěvek Jitky Pavlišové.  

Dále se můžete těšit na článek Petry Dotlačilové, která se zabývá vlivem kostýmu na taneční tělo. Daniela Machová naopak ve svém článku rozebírá scénické využívání nahoty. S tím do značné míry pracuje rovněž příspěvek Anastasia Koukoutase zaměřený na dílo choreografky Florentiny Holzinger a její nazírání stereotypizace těla klasických tanečnic.

„Téma proměn těla v tanci je široké, proto jsme se snažili vybrat příspěvky autorů z celého světa, kteří mají za sebou nejrůznější vzdělání a zkušenosti, Všechny články jsou opět v češtině i angličtině, největší výzvou tedy představoval citlivý překlad autorských textů, na kterém se podílel velký tým překladatelů a redaktorů. Doufám, že i díky tomu se našemu Speciálnímu vydání bude dařit jak mezi českými, tak zahraničními čtenáři,” uzavřela Lucie Hayashi.

Páté Speciální vydání Tanečních aktualit Proměny těla v tanci vyjde na začátku podzimu 2022. Čeká vás opět kvalitní brožura s plnobarevným tiskem, na obálce s fotografiemi od české choreografky Anny Benhákové. Již nyní je možné si publikaci předobjednat na webu www.tanecniaktuality.cz za 159,- Kč. Při zadání hesla PamPam do poznámky získáte ke koupi jako bonus 50% slevu na některé z minulých vydání.

Témata článku

publikaceSpeciální vydání 2022Taneční aktuality

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: