Royal Academy of Dance má nového uměleckého ředitele

Londýnský Royal Academy of Dance na konci února oznámila jméno nového uměleckého ředitele. Stane se jím toho času již bývalý první sólista The Royal Ballet Alexander Campbell.

Alexander Campbell. Foto Rob Moore.

Alexander Campbell. Foto Rob Moore.

Australský tanečník Alexander Campbell nastoupí na novou pozici, ve které nahradí odcházejícího Gerarda Charlese, již v dubnu 2024. Royal Academy of Dance novinku o nastupujícím uměleckém řediteli oznámila na konci února letošního roku, Campbell se pak se svou domovskou baletní scénou The Royal Ballet rozloučil představením Manon choreografa Kennetha MacMillana 8. března.

K nové životní etapě uvedl Campbell následující: „Jsem nesmírně nadšený a poctěný, že mi byla tato nabídka učiněna. Royal Academy of Dance hrála klíčovou roli v mém vlastním tanečním tréninku a jsem přesvědčen, že má moc formovat přístup a způsob, jak jsou lidé s tancem a baletem schopni komunikovat a vnímat jej. Moc se těším na rozvíjení těchto interakcí nejen mezi současnými členy a studenty, ale obecně se společností. Nemohu se dočkat, až začnu.“

Umělecký šéf The Royal Ballet Kevin O’Hare pak dodal, že: „Alexander byl jednou z klíčových postav našeho souboru téměř dvě desetiletí. Jeho vášeň pro tanec byla vždy očividná napříč repertoárem a nejrůznějšími rolemi na scéně i v průběhu World Ballet Day, kterým poslední roky provázel coby moderátor. Vím, že bude i nadále skvělým tanečním ambasadorem a těším se na naši další vzájemnou spolupráci, díky které budeme moci přinášet pozitivní zážitky z našeho umění novým a novým lidem.“

Alexander Campbell se narodil v australském Sydney, baletní vzdělání dokončil v roce 2005 na Royal Ballet School. Profesionální taneční kariéru začal v Birmingham Royal Ballet, odkud v roce 2011 přešel do londýnského The Royal Ballet, kde byl od roku 2016 prvním sólistou. V jeho repertoáru nechybí role jako Albert v Giselle, Basil v Donu Quijotovi či Princové ve Spící krasavici a Louskáčkovi, dále Romeo v Romeovi a Julii, Des Grieux a Lescaut v Manon či Oberon ve Snu noci svatojánské. Rovněž tančil v dílech Jeroma Robbinse, G. Balanchine, Ch. Wheeldona nebo W. McGregora. Je ženatý se sólistkou The Royal Ballet Claire Calvert, se kterou vychovávají dceru.

Zdroj: Royal Academy of Dance

Témata článku

Alexander CampbellRoyal Academy of DanceVelká BritánieZahraničí

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: