Sasha Waltz a Johannes Öhman končí v čele berlínského baletu po pouhém roce

Umělečtí šéfové Sasha Waltz a Johannes Öhman minulou středu oznámili svůj odchod z čela největší německé taneční instituce, Staatsballett Berlin. Rozhodli se tak po necelém roce působení v berlínském baletu. Jejich zvolení do čela souboru přitom vyvolalo vlnu nevole mezi tanečníky, kteří pochybovali o kompetencích Sashi Waltz vést klasické těleso.

 

Sasha Waltz i Johannes Öhman podepsali se Staatsballet Berlin pětiletou smlouvu, rozhodli se však k odchodu po pouhém roce společného působení s tím, že setrvají do konce roku 2020. K odchodu se rozhodl primárně švédský tanečník Johannes Öhman, který chce namísto klasického souboru vést centrum současného tance Dansens Hus v rodném Stockholmu, Sasha Waltz jeho rozhodnutí následovala s tím, že nebude ve vedení pokračovat sama. V berlínském baletu setrvá do konce sezony 2021/22 jako choreografka, pak se chce naplno vrátit k nezávislým choreografickým projektům.

Tvůrci Waltz a Öhman byli vybráni jako nástupci španělského choreografa Nacha Duata již v roce 2016, což okamžitě vyvolalo odpor v řadách tanečníků, kteří sepsali proti tomuto rozhodnutí petici. Podotýkali, že styl Sashi Waltz má blíže spíše k tradici „tanztheater“ než ke klasickému baletu. „Tento druh tance vyžaduje jiné umělecké kvality, než je tomu u baletního tanečníka,“ stálo v petici. Tanečníci přirovnávali vedení Waltz k tenisovému hráči v čele fotbalového týmu. Argumentovali také tím, že rozhodnutí bylo politicky motivované – Michael Müller, který nové umělecké šéfy vybral, se připravoval na znovuzvolení primátorem německého hlavního města.

Johannes Öhman se ujal vedení berlínského státního baletu v roce 2018, Sasha Waltz jej následovala o rok později. Kladli si za cíl najít v repertoáru rovnováhu mezi klasickým tancem a jeho modernizovanými formami. Ve vyjádření o svém odchodu uvádějí, že věří, že se jim to povedlo vzhledem k solidní návštěvnosti i k tomu, že je časopis Tanz jmenoval tanečním souborem roku na základě vyjádření 25 tanečních kritiků.

„Toto ocenění nás velice těší a potvrzuje, že naše vize byla i přes obtížný začátek v Staatsballett Berlin správná. V uplynulém roce jsme dokázali, že je možné zachovat klasickou tradici, a přesto formovat budoucnost tance na velmi vysoké úrovni,“ uvedli v prohlášení.

Berlínský státní balet je poměrně mladým tělesem, a jeho krátké fungování se neobešlo bez kontroverzí. Soubor vznikl v roce 2004 sloučením tanečních ansámblů třech berlínských operních domů. Obránci klasické tradice nesouhlasili ani s vedením předchozího šéfa, Španěla Nacho Duata, který má blíže k současnému tanci.

Zdroj: La Presse, The New York Times, Dance Magazine

Témata článku

Johannes ÖhmanNěmeckoSasha WaltzZahraničí

Staatsballett Berlin

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: