Šestatřicátý ročník festivalu pantomimy, pohybu a improvizace, festiválek „Jsem spokojenej aneb …“ je zároveň posledním

Šestatřicátý ročník festivalu pantomimy, pohybu a improvizace, festiválek „Jsem spokojenej aneb …“ je zároveň posledním

Šestatřicátý ročník festivalu pantomimy, pohybu a improvizace, festiválek „Jsem spokojenej aneb …“ je zároveň posledním

Festiválek pantomimy, pohybu a improvizace Jsem spokojenej proběhne 22. listopadu, již tradičně v prostorách kina Aero. Jeho letošní a zároveň poslední podtitul zní „Zázraky se dějí.“ Příznivci pohybového divadla, stand- up comedy, pantomimy a improvizace se mohou těšit na večer, kterým provede principál festivalu, Adam Halaš. Vystoupí ostřílení umělci jako Anna Polívková, Martha Issová, Ivana Uhlířová, Martin Zbrožek, Squadra Sua, Miro Kasprzyk, Tomáš Měcháček, Tomina Jeřábek, Jiří Havelka, Petr Prokop, Mime Fatale, Marek Zelinka, Jana Vrána, Denny Ratajský, Mateřská.com, Bambule bijou bác a další.
Tradice této žižkovské události vznikla v roce 1998, od té doby ji navštívilo více než 10 000 diváků a účinkovalo zde přes 1000 umělců. Každým rokem festiválek „Jsem spokojenj aneb…“, seznamoval české publikum se stálicemi mimického, pohybového, improvizačního divadla, pantomimy či performance, ale také s novými mladými tvářemi a soubory. Zakladatel festiválku, Adam Halaš, se pro jeho vznik inspiroval tzv. „Mim sessiony,“ které pořádal v Branickém divadle významný český mim Boris Hybner. „Mým cílem bylo pantomimu ukázat širšímu publiku, pobavit je, představit mladé umělce a ukázat, že tento žánr neumírá! Dále jsem chtěl inspirovat mé kolegy a zajímavé umělce ke vzniku nových divadelních představení a uměleckých souborů v oblasti pantomimy, klaunerie a pohybového divadla,“ vysvětluje Adam Halaš. „Nechci ale z Festiválku dělat archivní záležitost, která by mohla vyčpět. Jde zde o originalitu a mám pocit, že bychom se mohli brzy začít točit v kruhu. Témata se začínají v principu opakovat, a jak se říká, v nejlepším se má přestat.
Za dlouholeté působení jsme měli možnost setkat se i se zahraničními hosty – členy Compagnie Philippa Gentyho, clownem Antoniem Coucheirem, naším slovenským sousedem, mimem Mirem Kasprzykem, francouzským tanečníkem Serge Ambertem a dalšími. Letošní Festiválek věnujeme převážně českému mimickému a improvizačnímu divadlu.
Každý festiválek přicházel s originálním tématem, které si zpravidla odhlasovali sami diváci. Vybrané téma se stalo zadáním pro umělce, a ti na jeho základě vytvořili etudu s časovým limitem 9 minut a několika vteřin – dle data festiválku (jednotlivá témata si můžete přečíst na plakátě festivalu). Stejně tak tomu bude i letos, naposledy. Po skončení hlavního programu – eskapádě nejrozmanitějších scének na téma „Zázraky se dějí“, se ještě můžete těšit na after party, kterou připraví DJ MAVERICK-rozdavač úsměvů a letec po melodiích-50's & 60's-swing-disco&groove.
Rád bych popřál všem divákům Festiválku, aby se dobře bavili nejen zde, ale i na dalších mimických představeních, která zde v současné době vznikají. A umělcům, aby měli diváky, kteří se dobře baví,“ vzkazuje Adam Halaš. Více: www.kinoaero.cz, https://www.facebook.com/festivalek Zdroj: Festiválek Jsem spokojenej

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: