Skončil festival Zlatá Praha

Skončil festival Zlatá Praha

Skončil festival Zlatá Praha

Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha, jehož 48. ročník se uskutečnil od 15. do 19. října 2011 v Praze, nabídl svým návštěvníkům 77 soutěžních pořadů z 21 zemí světa, 6 pořadů zastupovalo Českou republiku a v nesoutěžní sekci bylo možnost zhlédnout čtyři programy. Grand Prix Golden Prague si ze soutěže odnesl snímek francouzské společnosti Camera lucida productions Karneval zvířat režisérů Andy Sommer & Gordon.
Český křišťál v kategorii Dokumenty o hudbě a tanci si odnáší snímek francouzské společnosti ARTE France (Režie Don Kent) Jiří Kylián: Zapomenuté vzpomínky. Ve věku 63 let je Jiří Kylián jedním z nejvýznamnějších choreografů své generace. Je tvůrcem více než stovky choreografií, z nichž některé představují součást repertoáru největších tanečních center po celém světě. Navzdory jeho mezinárodní slávě nebyl dosud vytvořen žádný dokument věnovaný tomuto umělci. Na vině není pouhá shoda náhod, ale i choreografova naprostá neochota se něčeho podobného účastnit. „Tento dokument oslavuje a přibližuje život a dílo jednoho z nejvýznamnějších a nejvlivnějších choreografů naší doby. Kyliánův choreografický styl a jeho lidské názory jsou hluboce zakořeněny v jeho rodném Československu a byly formovány poválečnou historií Evropy, která ho zavála z Prahy do Londýna, pak do Stuttgartu a nakonec do Haagu, kde vedl Holandské taneční divadlo plné čtvrtstoletí. Vyvážená struktura, celistvost a skromnost tohoto intimního dokumentárního portrétu nás zavádí do osobního příběhu, báječné ironie a udivující zručnosti velkého umělce,“ píše se ve zdůvodnění. Snímek získal také Cenu České televize.
Druhý Český křišťál v kategorii Performing Arts (záznamy opery, operety, muzikálu, tance, baletu, koncertů atd.) si ze soutěže odnesla Verdiho opera s názvem Rigoletto v Mantově společnosti RAI Radiotelevisione Italiana v koprodukci Rada film, BBC a NHK. Rigoletto v Mantově je dalším dílem úspěšné série „Filmů živě“ Andrei Andermanna, který už takto zpracoval v prostředí a čase Tosku v Římě a La Traviatu v Paříži. Rigoletto se natáčel na autentických místech v Mantově a provozoval živě v prostředí stanoveném libretem. Ve výjimečném uměleckém a pěveckém obsazení figuruje Plácido Domingo v roli Rigoletta, Julie Novikovová jako Gilda, Vittoria Grigola jako Vévoda a maestro Zubin Mehta za dirigentským pultem Národního symfonického orchestru RAI.
Zvláštní uznání za mimořádný umělecký počin získal německý film Taktovka režiséra Michaela Wenda, který přináší reportáž z dirigentské soutěže Gustava Mahlera. Animovaná postavička návrháře taktovek sleduje dvanáct mladých dirigentů z celého světa, kteří se shromáždili na deset dnů v německém Bambergu, aby se zúčastnili světově nejprestižnější dirigentské bitvy. Ocenění Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 získal pořad Rostropovič: Violoncellový génius.

Několik dat o festivalu:
Nejdelší snímek                                 Lulu (181 minut)
Nejkratší snímek                                Luonnotar (10 minut)
Nejpůjčovanější z videotéky              1) Galakoncert Jonase Kaufmanna, 2) Octopus a 3) Rusalka a zároveň Jiří Kylián: Zapomenuté vzpomínky
Den ČT                                              přes 2000 návštěvníků
Počet návštěvníků videotéky             600 lidí
Vypůjčených nosičů                           1400 DVD
Počet návštěvníků doprovodných akcí     700 Zdroj: Zlatá Praha

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: