Studio ALTA se stěhuje do Libně a spojí síly s galerií SVĚTOVA 1

V roce 2023 se Studio ALTA stěhuje do nové lokality, do sousedství Palmovky a Libně. Ještě před zahájením sezony v nových prostorách bývalého Panského pivovaru, které se plánuje na květen 2023, čeká Studio ALTA několik prvních vstupů na nové území.  Prvním z nich je dvoudenní mini cyklus událostí How we are, ve kterém Studio ALTA spojilo síly s libeňskou galerií SVĚTOVA 1. S novými sousedy tak zahájí 17. a 18. února 2023 svou úplně první činnost v nové lokalitě.

Under the surface. Foto Anežka Medová .

Under the surface. Foto Anežka Medová .

Každý z večerů How we are otevře setkání a povídání s příchozími a přizvanými hostkami a hosty, jimiž jsou Sára Arnstein, Ewan McLaren, Kateř Tureček a Zai Xu.  „Zahajujeme každý večer speciálním setkáním. Vedle prezentace umění nás zajímá, kde se nacházíme, jak se nám daří, v jakých vztazích a přátelstvích působíme, s jakými emocemi přicházíme do sdíleného prostoru událostí, jaké jsou naše potřeby tady a teď,” říká Petr Dlouhý, kurátor Studia ALTA. 

Po diskusní části bude po oba večery následovat taneční představení. V pátek půjde o první uvedení hybridního projektu Under the surface Kateřiny Szymanski (Collective Waves) & Fertilizer, v sobotu pak Surface berlínské performerky a tanečnice Evgenie Chetvertkove. Obě představení nechávají vyvěrat na povrch zkušenosti a vědomosti vystavěné na dlouhodobém uměleckém výzkumu. Do živé performance ale záměrně propouští především ty nejvíce hmatatelné části vlastní přítomnosti na jevišti. Frustrace, naštvanost a odhodlání přicházející z naslouchání vydolované krajině či architektura vztahů a významů vlastního těla performerky vystaveného pohledům publika. 

Dramaturgií How we are mapujeme vlastní situovanost, jak a na koho působíme, a hledáme cesty k novým spojenectvím v novém působišti. Chceme hledat blízkost mezi uměním a širším prožíváním každodennosti na rozbouřených vlnách probíhajících krizí a změn,” dodává Petr Dlouhý. 

Studio ALTA pokračuje i v nové lokalitě ve vstupném „pay what you can“. Systém, inspirovaný bruselskými KAAI Theater, Ateliérem 210 a londýnským Battersea Arts Centre, umožňuje zvolit si výši vstupného dle vlastních možností. 

Zdroj: Studio ALTA

Témata článku

Evgenie ChetvertkovaKateřina SzymanskiSurfaceUnder The Surface

Studio ALTA

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: