Susan Jaffe jmenována uměleckou ředitelkou American Ballet Theatre

Newyorský soubor American Ballet Theatre získá novou uměleckou ředitelku. Stane se jí emeritní primabalerína tělesa a aktuální šéfka Pittsburg Ballet Theatre. Ve funkci po třiceti letech nahradí Kevina McKenzieho, který na jaře loňského roku oznámil ukončení pracovního poměru v závěru roku 2022.

Susan Jaffe. Zdroj American Ballet Theatre.

Susan Jaffe. Zdroj American Ballet Theatre.

Susan Jaffe (1962) vystudovala School of American Ballet a v šestnácti letech se stala členkou mladého souboru při ABT. O dva roky později byla již řádnou členkou hlavní skupiny, v devatenácti letech se stala primabalerínou a scénu opustila po dvaadvaceti letech kariéry v roce 2022.

Následně se věnovala pedagogické a lektorské činnosti, působila rovněž jako choreografka a v létě 2020 byla jmenována uměleckou šéfkou Pittsburg Ballet Theatre.

„Je pro mě ohromnou ctí vrátit se do souboru, který považuji za svůj domov, a stát se jeho uměleckou ředitelkou. Prošla jsem v ABT mnohými pozicemi – byla jsem studentkou, členkou mladého souboru, hlavního souboru, pedagožkou na School of American Ballet, poradkyní předsedy představenstva a šéfkou repertoáru souboru. Vrátit se sem a stát se uměleckou ředitelkou je splněným snem. Jsem vděčná Kevinovi McKenziemu za jeho vášeň, oddanost a vedení souboru v posledních třiceti letech a těším se na spolupráci se všemi, abychom ABT posouvali dál do budoucnosti,“ vyjádřila se ke svému jmenování, které bylo zveřejněno 9. května, samotná Jaffe.

„Jsem moc rád, že o ABT bude pečovat právě Susan. Velmi si jí jako kolegyně vážím, je skvělou pedagožkou, má mnoho zkušeností ze své aktivní kariéry baleríny, kdy v ABT zažila tři umělecké šéfy a jsem přesvědčen, že je vybavena potřebnou odborností a schopnostmi, aby ze svého okolí dostala to nejlepší,“ okomentoval svou nástupkyni McKenzie.

Na svou novou pozici nastoupí Jaffe v prosinci 2022 a už nyní mluví o svých plánech. Mezi ty patří jednak nový, svěží pohled na klasické tituly, jež je dle jejího názoru potřeba revidovat, a snaha více riskovat na poli současné tvorby.

„Je klíčové snažit se oslovit co nejširší spektrum publika,“ doplnila budoucí ředitelka.

Zdroj: abt.org, nytimes.com

Témata článku

Spojené státy americkéSusan JaffeZahraničí

American Ballet Theatre

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: