Tamara Rojo novou uměleckou šéfkou San Francisco Ballet

V úterý 11. ledna 2022 Tamara Rojo, dlouholetá umělecká šéfka londýnského English National Ballet, oznámila, že ke konci sezóny opustí svou pozici, aby nastoupila do čela amerického San Francisco Ballet, kde nahradí současného šéfa Helgiho Tómassona.

Tamara Rojo. Foto Paul Stuart.

Tamara Rojo. Foto Paul Stuart.

Tamara Rojo nastoupila do English National Ballet jako jeho šéfka v roce 2012. Během deseti let jejího působení soubor rozšířil svůj repertoár o řadu světových premiér – mezi kriticky a divácky nejúspěšnější patřil např. Le Corsaire (2015, inscenace Anna-Marie Holmes) nebo Giselle Akrama Khana (2016). Rojo se silně zaměřila rovněž na podporu žen choreografek, jež pro soubor vytvořily na 40 choreografií (celovečerních i kratších v rámci choreografických ateliérů).

English National Ballet během jejího působení založil řadu komunitně orientovaných projektů jako např. Dance for Parkinson’s zaměřený na pacienty s touto nemocí, kteří s ní mohou bojovat pomocí speciálních tanečních kurzů, či BalletActive, online platformu s tanečními tréninky.

„Bylo pro mě ctí vést tak mimořádný soubor po deset let. Jsem nesmírně pyšná na to, čeho jsme společně dosáhli. English National Ballet byl součástí mého života po mnoho let a můj obdiv a podpora nekončí ani s mým odchodem. Jsem přesvědčená, že tento světový soubor bude nadále růst a udržovat si svou pozici na špičce baletního světa, kterou si po právu zaslouží,“ řekla ke svému odchodu Rojo.

Do San Francisco Ballet, nejstaršího amerického baletního tělesa, přichází španělská tanečnice na pozici umělecké šéfky jako první žena. Vystřídá po téměř 40 letech Helgiho Tómassona, který stál v čele souboru od roku 1985.

„Mám velkou radost, že soubor opět povede bývalý tanečník s jasnou, odvážnou vizí a těším se, co si pro nás Tamara Rojo se souborem připraví,“ vyjádřil se Tómasson.

Samotná Rojo poté k novému angažmá dodala: „San Francisco Ballet jsem dlouho obdivovala a považuji ho za nejkreativnější soubor ve Spojených státech, v němž působí jedni z nejlepších tanečníků na světě. Velice se těším na vzájemnou spolupráci, díky které budeme moci dále zkoumat, jak by mohla a měla vypadat budoucnost baletního umění a otevřít jej co nejširšímu publiku.“

Spolu s Tamarou Rojo do San Francisca zamíří jako první sólista i její životní partner, tanečník Isaac Hernandez, který dosud působil na obdobné pozici v English National Ballet. Kdo nastoupí po Rojo do čela londýnského souboru zatím není jasné.

Zdroj ballet.org.uk, sfballet.org

Témata článku

Spojené státy americkéTamara RojoVelká BritánieZahraničí

English National BalletSan Francisco Ballet

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: