Tanec Brno 2016

Tanec Brno 2016

Tanec Brno 2016

Letošní 23. ročník festivalu současného tance a pohybového divadla Tanec Brno nabídne tvorbu českých nezávislých profesionálních souborů i zahraničního hosta. Na scénách Mahenova a Janáčkova divadla proběhnou tři večery současného tance. Konkrétně Mirage souboru 420PEOPLE, Bolero a Carmina Burana maďarského Györi Balett, Metafory tance Pražského komorního baletu a baletní koncert Baletní školy I. V. Psoty.
Prvním hostem letošního ročníku festivalu Tanec Brno na scénách NdB bude český soubor současného tance 420PEOPLE, který v roce 2008 založili Nataša Novotná a Václav Kuneš, bývalí členové Nederlands Dans Theater Jiřího Kyliána. „Jejich představení Mirage osciluje mezi humorem a palčivými otázkami, které míří do nitra těch, kdo stojí na jevišti a snaží se rozesmát publikum. Choreograf Václav Kuneš se při jeho tvorbě nechal inspirovat mistry oboru stand-up comedy, mimo jiné legendárním Robinem Williamsem. Na jevišti se tak tanec nejvyšší technické kvality mísí s gagy na hraně komfortní zóny, vše za doprovodu autorské hudby výjimečného kanadského skladatele Owena Beltona,“ dodávají organizátoři. Původní obsazení se na jaře 2016 rozrostlo o herečku, zpěvačku a performerku francouzského původu Chantal Poullain. Představení se uskuteční 22. května 2016 v Mahenově divadle.
Druhým hostem festivalu Tanec Brno je maďarský taneční soubor Györi Balett, který byl založen v roce 1979 maďarským tanečníkem a choreografem Ivanem Markó. Soubor přiveze dva světoznámé tituly hudební klasiky 20. století. Carminu Buranu skladatele Carla Orffa v choreografii Youriho Vàmose, který není brněnskému publiku neznámý. Balet NdB uvedl v jeho choreografii balety Coppélie z Montmartru a Lucidor. Druhým titulem bude Bolero Maurice Ravela, které je mezi choreografy vnímáno jako velká tvůrčí výzva a známe nespočet jeho zpracování celými generacemi choreografů 20. století, to nejslavnější vytvořil Maurice Béjart. Györský balet uvede dílo choreografa Andráse Lukácse, které mělo premiéru ve Wiener Staatsballett v roce 2012. V Brně se maďarské těleso představí 23. května 2016 v Janáčkově divadle.
Představení Metafory tance, které mělo premiéru 18. října 2015 ve Stavovském divadle, prezentuje tři díla (Come see Comme ça, Němý výkřik, This Is Not a Kiss!) současných choreografů – Alexandry Dziurosz, Hany Litterové, Žiga Jereba a Anny Štěrbové, které spojuje nejen slovanský původ, ale především snaha o divácky srozumitelné dílo, kde hlavní roli hraje tanec. A tvůrci k tomu dodávají: „Tanec, který může mít rozličný pohybový slovník, nicméně je nositelem myšlenky díla a vzniká v souladu s hudebním doprovodem. Tématem složeného večera je lidské chování s jeho světlými i temnými stránkami. Co vše ovlivňuje naše jednání? Konvence, společenské normy, emoce, vášně, smysly. K čemu může vést násilné potlačování osobnosti či naopak naprosto nekontrolované jednání?“ Pražský komorní balet vystoupí v Mahenově divadle 24. června 2016.
K festivalu již léta neodmyslitelně patří i Koncert žáků Baletní školy I. V. Psoty, který proběhne 12. června 2016. Scéna Mahenova divadla ožije desítkami účinkujících žáků - od těch nejmenších dětí předškolního věku až po dospělé milovníky tance a baletu s jejich hosty.

Zdroj: Národní divadlo Brno

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: