Taneční kritička Sally Banes zemřela ve věku 69 let

Americká taneční kritička a historička Sally Banes zemřela 14. června ve věku 69 let. Příčinou úmrtí bylo selhání srdce kvůli komplikacím způsobeným rakovinou, jak potvrdil její manžel Noël Caroll. Její texty byly stejně skvělé jako to, o čem psala, řekl o Banes choreograf David Gordon.

Sally Banes. Zdroj: Wikimedia Commons.

Sally Banes. Zdroj: Wikimedia Commons.

Sally Banes proslula živým stylem psaní i přesvědčením, že tanec je zásadním pilířem kulturní historie. Kritička pokrývala široké spektrum tanečních a divadelních žánrů, včetně break dance v začátcích své kariéry. Do širšího povědomí se zapsala zejména svou publikací Terpsichore in Sneakers: Post-Modern Dance (Terpsichoré v teniskách: Postmoderní tanec).

Byla průkopnicí v dokumentaci vývoje hip-hopového tance a kultury, vyčnívala také pozorností, kterou věnovala právě postmodernímu tanci. „Break dance je veřejná aréna okázalého triumfu mužnosti, důvtipu a umu,“ napsala o této kultuře, kterou dokumentovala ve všech částech New Yorku spolu s fotografkou Marthou Cooper.

Banes se věnovala tanci, již jako dítě, poté studovala kritiku na univerzitě v Chicagu. V roce 1980 získala doktorát z katedry performativních umění newyorské univerzity. V 70. letech byla tvůrkyní i interpretkou tanečních a divadelních děl. Pomáhala též dostat postmoderní tvůrce do Chicaga, aby se vzdělávala v nejnovějších trendech. K účinkování v představení si ji přizvala choreografka Meredith Monk, když s ní trávila čas na tvůrčí rezidenci.

Slavná kritička byla již dlouho nemocná. Poté, co prodělala v roce 2002 těžkou mrtvici, nemohla chodit. Léčila se s rakovinou vaječníků.

Zdroj: NY Times

Témata článku

New YorkSally Banestaneční kritikaZahraničí

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: