Tanečníci pařížské Opery ve stávce proti důchodové reformě

Již více než měsíc stávkují tanečníci a technický personál pařížské Opery proti důchodové reformě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Tato reforma počítá mimo jiné se zrušením speciálního důchodového plánu pro tanečníky Opery, kteří nyní mohou odejít do plného důchodu ve 42 letech. Tento plán je jedním z nejstarších ve Francii, zavedl jej v roce 1698 francouzský král Ludvík XIV. Státní kasu stojí 14 milionů euro ročně.

Emmanuel Macron a jeho vláda chtějí zjednodušit současný komplikovaný důchodový systém, který nyní obsahuje 42 různých důchodových plánů. Zákonnou hranicí pro odchod do penze má zůstat podle vládních plánů 62 let. Prostřednictvím bonusů a slev chce ale vláda motivovat lidi k odchodu na odpočinek až v 64 letech. Příslušníci některých profesí by po reformě přišli o výhody, hlavně o předčasný odchod do důchodu. Proti této reformě ve Francii již více než měsíc stávkují zaměstnanci železnic a pařížského dopravního podniku, ke kterým se během několika dní v uplynulých týdnech připojili také policisté, hasiči, umělci, pracovníci v justici či popeláři, což poznamenalo život v celé Francii.

Pro pařížskou Operu se podle serveru France24 jedná o vůbec první stávku tanečníků v její historii. Zatímco v minulosti několikrát stávkoval technický personál, stávka tanečníků v tomto měřítku byla dosud téměř nemyslitelná. Na Štědrý den tanečnice sboru podpořily protest vystoupením před budovou opery Garnier v centru francouzské metropole, kde zatančily scény z Labutího jezera. Doprovodil je při tom symfonický orchestr. "S klasickým tancem začínáme v osmi letech. Před dvacítkou se začínají objevovat opakující se zranění," řekla třiadvacetiletá baletka Héloise Jocquevielová. "Když je vám 42 let, už trpíte artritidou, únavovými zlomeninami, kýlou a v některých případech máme kloubní náhrady," uvedla. Je těžké udržet znamenitou kvalitu do 42 let, do 64 je to ale nemožné," dodala Jocquevielová.

Vláda navrhla dosavadní důchodový plán kompenzovat nabídkou rekvalifikace pro tanečníky, kteří skončí s aktivní kariérou, a také že nový plán bude platit až pro ty, kteří vstoupí do souboru v roce 2021. Kvůli stávce musela Pařížská národní opera v uplynulých týdnech zrušit řadu představení a přišla již o více než 12 milionů euro, což je přes 300 milionů korun. Odstupující ředitel Stephane Lissner varuje, že tyto ztráty ovlivní budoucí chod a produkci Opery, obává se také porušení vztahu diváků k této instituci. Stávka má oficiálně skončit 11. ledna, dnešní představení Lazebníka sevillského bylo opět zrušeno.



Zdroj:

https://www.france24.com

https://eurozpravy.cz

 

Témata článku

FranciePařížská OperastávkaZahraničí

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: