Tereza Ondrová a Petra Tejnorová opět v PONCI

Tereza Ondrová a Petra Tejnorová opět v PONCI

Tereza Ondrová a Petra Tejnorová opět v PONCI

PONEC – divadlo pro tanec uvádí 20. prosince 2019 taneční inscenaci s názvem Duety, vycházející z reálných setkání  lidí, kteří by se mimo tento projekt nikdy nesetkali. Inscenace zkoumá samotnou podstatu procesu setkávání a je prvním tanečním počinem nové divadelně-taneční platformy Temporary Collective, v jejímž čele stojí duo režisérky Petry Tejnorové a choreografky a tanečnice Terezy Ondrové, letošní držitelky Ceny České taneční platformy za výjimečný umělecký výkon. Více na www.divadloponec.cz.

„Jak už samotný název inscenace napovídá, půjde o duety, tedy dvě těla, dva lidé jako minimum pro vznik společenství,“ říká Petra Tejnorová a dodává: „Ve věku rostoucí digitalizace, kdy se prohlubuje individualismus a osamělost, jsme se rozhodli zkoumat možnosti jak se setkat, jak spolu komunikovat beze slov. Jak být spolu, když pocházíme z velmi odlišného prostředí a kontextu? Co v dnešní době znamená porozumět si?“

Inscenace vzniká prostřednictvím workshopů: performeři a tanečníci Tereza Ondrová, Viktor Černický se poprvé setkávají s osobou, kterou před workshopem neznali. Setkání probíhají na základě jednoduchého skriptu a akcentují vzájemnou pozornost a přítomné tělo. Choreografie je založena na jednoduchosti a minimalismu. Vytváří portréty osob a jejich vztahů, které se budou rozvíjet přímo před očima diváků.

„Setkání jsou pro nás překvapivá, ukazují nám, že je potřeba zpomalit, abychom viděli detaily, které se pro nás staly možná takovou  samozřejmostí, že je už nevidíme,“ upřesňuje Tejnorová  a dále vysvětluje: „Třeba že v samotném postoji těla lze zahlédnout celý život daného člověka. V době, kdy trávíme docela dost času s našimi telefony, než sami se sebou, nebo spolu, hledám možnost jak nabídnout prostor, ve kterém sledujeme bytostná setkání jednoho člověka s druhým člověkem.“ 

Duety vznikají pod nově založenou platformou s názvem Temporary Collective. Obě její zakladatelky a autorky spojuje zájem o překračování a propojování různých žánrů, ale i oborů, vždy s cílem nabídnout divákovi neobvyklý zážitek na aktuální témata.  Tak tomu bylo například v taneční eseji o vnímání s názvem You are here, která získala v roce 2017 Cenu diváka na České taneční platformě (ČTP). Autorky spojuje také dlouholetá záliba v ironii a humoru, se kterým rády ve svých inscenacích pracují, jako tomu je v taneční grotesce SAME SAME (zvláštní ocenění mezinárodní jury ČTP 2019), nebo v zábavném průvodci  světem současného tancem s názvem Pojďme na tanec. Nově vzniklá platforma vychází z této inscenační zkušenosti autorek, ale dává  důraz na jedinečnou tvůrčí chemii týmu, který je pro každý daný projekt vytvořen. Temporary Collective je proměnlivý a živý tvůrčí organismus, tentokrát ve složení: Tereza Ondrová, Viktor Černický, Sai Sai, Petra Tejnorová, Marek Bartoš, Sodja Lotker, Petra Hauerová, Nina Jacques a hosté.

Zdroj: Tanec Praha z.ú.

Témata článku

DuetyPetra TejnorováTereza OndrováViktor Černický

Temporary Collective

Divadlo Ponec

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: