Umělci měli signovat dopis proti odvolání šéfa lyonské opery. Několik jich ale podpis popřelo

Po 33 letech v čele Opéra de Lyon byl začátkem února odvolán Yorgos Loukos. Důvodem byla údajná diskriminace, kdy šéf lyonské opery odmítl po mateřské dovolené znovu zaměstnat tanečnici Karline Marion. Desítky předních umělců, včetně Jiřího Kyliána, označily odvolání Loukose za „svévolné a nepochopitelné“ a zveřejnily otevřený dopis v listu La Libération. Několik tanečníků a choreografů uvedených mezi signatáři ale prohlásilo, že žádný takový dokument nepodepsali.

Yorgos Loukos

Yorgos Loukos

Proti odvolání Loukose, obviněného z diskriminace, údajně vystoupila řada předních umělců, zejména choreografů. Prohlásili, že pokud se šéf Opéra de Lyon nevrátí na svůj post, stáhnou z repertoáru svá díla. Otevřený dopis, který se objevil na stránkách listu La Libération, měli podepsat například choreografové William Forsyth, Mats Ek, Jiří Kylián, Maguy Marin nebo tanečníci Benjamin Millepied a Sylvie Guillem. „Dotčená tanečnice nedostala smlouvu z uměleckých důvodů. Nemá to co dělat s diskriminací,“ stojí v dopise. Zároveň upozornili, že v současnosti je matkami 8 z 16 tanečnic v souboru.

Několik umělců, kteří byli v La Libération uvedeni jako signatáři dokumentu, však v posledních dnech svou účast na dopise popřeli. Jedná se především o Williama Forsytha a Bejnamina Millepieda, kteří požádali, aby deník jejich jména odstranil. „Tento dopis jsem nepodepsal. Jakékoliv podezření, že podporuji diskriminaci tanečníků, je lživé. Je to záležitost francouzské legislativy, a řádný proces bychom měli respektovat,“ uvedl Millepied na svém Twitteru.

Aféra sahá až do roku 2014, kdy se tanečnice Karline Marion vrátila po mateřské dovolené do lyonského baletního souboru. Před těhotenstvím působila v Opéra de Lyon pět let, dva dny po jejím návratu jí Loukos oznámil, že jí smlouvu neprodlouží.

„Mezi 29 a 34 lety jste si nevedla špatně, ale ani ne zvlášť dobře. Mezi 35 a 40 lety to nebude o moc lepší, zvláště ne s dítětem,“ řekla hlava souboru na nahrávce, kterou Marion pořídila. Umělkyně označila slova svého nadřízeného za diskriminaci, a Loukos byl na základě tohoto obvinění odvolán. Po 33 letech ve funkci se tak stalo jen šest měsíců před jeho odchodem do penze.

Zdroje: Le Figaro, The Guardian, La Libération

Témata článku

FrancieYorgos LoukosZahraničí

Opéra de Lyon

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: