Umění budoucnosti - primabalerína Natalia Osipova dává do aukce první taneční NFT tokeny

Známý londýnský aukční dům Bonhams v pondělí oznámil, že bude mít tu čest nabídnout první NFT (Non fungitable tokens), neboli nezaměnitelné tokeny. Světově známá tanečnice, bývalá primabalerína Velkého divadla v Moskvě, která v současné době působí jako první sólistka Královského baletu v Covent Garden v Londýně, nabídla do dražby kolekci nazvanou „Natalia Osipova: Triptych“. Ta bude nabízena v kategorii „Encore! Modern Art on Stage“ s možností podávání aukčních nabídek do pondělí 10. prosince 2021 12 hodin.

Natalia Osipova a Ivan Vasiliev v baletu Don Quijote. Zdroj Wikimedia Commons.

Natalia Osipova a Ivan Vasiliev v baletu Don Quijote. Zdroj Wikimedia Commons.

NFT kolekce zahrnuje tři videozáznamy Osipové. První dva jsou krátkými úryvky z baletu Giselle Ch. A. Adama, konkrétně se jedná o začátek II. dějství a sólo z téhož baletu. Obě videa byla natočena v listopadu 2021 speciálně pro připravované NFT. V případě těchto nahrávek se odhadovaná výsledná částka bude pohybovat mezi 8 000 - 12 000 liber (240 000 - 360 000 Kč) za každý. Třetím a posledním NFT je kompletní záznam z vystoupení před diváky pořízený v Mexiku v roce 2019. Osipová zde tančí v choreografii s názvem Left behind se svým tanečním partnerem a autorem v jedné osobě Jasonem Kittelbergerem. Zde se očekává podstatně vyšší částka, odhady hovoří o 30 000 - 50 000 liber (900 000 - 1 500 000 Kč). Oba tanečníci se při této příležitosti nechali slyšet, že současně také chtějí do budoucna vytvořit platformu, která by umožnila přístup k tvorbě dalších NFT většímu počtu umělců.

Renomé Natalie Osipové společně s jejím postavením jedné z nejlepších světových primabalerín a odvážný přístup k jevištnímu umění, znamenají nejlepší předpoklad pro zahájení této novátorské iniciativy. Prodej sbírky NFT spojující balet a současný tanec znamená, že obdivovatelé baletu a sběratelé budou moci poprvé vlastnit umělecké dílo z oblasti taneční performance, přičemž NFT bude fungovat jako „razítko“ připojené k digitálním dílům. Kupující tak získají plnou licenci na díla, což znamená, že jej jakožto vlastníci budou moci libovolně užívat. Stejně jako v případě tradičního umění má technologie posunout svět tance do nové éry digitálního představení a vlastnictví. Sbírka NFT se bude v Bonhams prodávat spolu dalšími kostýmy, scénickými návrhy, obrazy, sochami a rukopisy – zachycujícími divadlo, tanec, balet a další od přelomu století do 60. let 20. století.

Všechny druhy dat uchovávaných v digitální podobě, jako jsou fotografie, videa, nebo zvukové soubory a tedy i NFT lze kopírovat, reprodukovat, obchodovat nebo práva k nim přeprodávat.  V tomto případě ale existuje pouze jeden „originál“. Doklad o vlastnictví a jeho případných změnách je fixován pomocí technologie blockchain.

Zdroj:

https://www.bonhams.com/press_release/33408/

https://www.reuters.com/lifestyle/ballet-nfts-starring-russian-dancer-osipova-offered-auction-2021-11-29/

https://www.theguardian.com/stage/2021/nov/29/royal-ballet-dancer-natalia-osipova-to-auction-worlds-first-ballet-nfts

Odkaz na samotnou aukci:

https://www.bonhams.com/online_auctions/27396/

Témata článku

Natalia OsipovaNon fungitable tokensVelká Británie

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: