V budově bývalých žižkovských lázní se do 5 let otevře Dům tance

Tanec Praha obstál ve veřejné soutěži MČ Praha 3 na využití budovy bývalých žižkovských lázní se záměrem vybudovat zde první skutečný Dům tance v ČR. Taneční a pohybové umění zažívá nebývalý boom a stále více nás úspěšně reprezentuje v zahraničí. Nemá ale žádnou instituci, profesionální podmínky pro tvůrčí proces, chybí řádná péče o tanečníky i jejich produkčně-technické týmy. Taneční profese přitom patří k nejnáročnějším, a navíc věkově limitovaným uměním.

Vizualizace budoucího Domu tance.

Vizualizace budoucího Domu tance.

Záměr Domu tance získal okamžitou podporu profesní obce, postavilo se za něj přes 20 subjektů reprezentující stovky umělců se svými týmy v ČR a také desítka významných partnerů ze zahraničí včetně sítě European Dancehouse Network.

Čtyřpatrová budova bývalých lázní má vynikající dispozice pro vytvoření čtyř zkušeben, dílen, zvukového studia, wellness centra otevřeného i pro veřejnost, co-working space a samozřejmě i kavárny a propojení Husitské ulice s cyklostezkou. Dolní Žižkov je tak o krůček blíž revitalizaci díky několika zásadním kulturním objektům: Dům tance, PONEC – divadlo pro tanec a Krenovka v těsné blízkosti Vojenského muzea a plánovaného Železničního muzea spoluvytvářejí kreativní klastr s velkým potenciálem přímo na hranici Starého Města, Karlína a Žižkova.

Zmíněná Krenovka bude novým uměleckým centrem tance, hudby, architektury a výtvarného umění. Jeho otevření se chystá v roce 2021, své sídlo v něm bude mít Unijazz, svou první zkušebnu tam otevře Tanec Praha / PONEC – divadlo pro tanec, další části objektu jsou plánovány pro výtvarné umění a architekturu i jiné neziskovky. Osvícení majitelé se rozhodli investovat do kultury a také vzít do péče val vedoucí k cyklostezce, tzv. Žižkov Highline.

Nesmírně si vážím nabídky majitelů Krenovky, protože i na Praze 3 se rapidně zvyšují nájmy a oni jsou ochotni investovat do rekonstrukce budovy a garantovat nekomerční nájemné na 10 let. Perspektiva Domu tance je dlouhodobá, budeme rádi, když se podaří ho otevřít do 5 let,” říká Yvona Kreuzmannová, ředitelka a zakladatelka Tance Praha z. ú., a pokračuje: „Architektonickou studii nám zpracovalo Studio Reaktor, šlo o vzácné pochopení specifických potřeb našeho oboru, doporučení projektu dal i IPR – Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy a důležitý je samozřejmě kladný postoj ministra kultury Lubomíra Zaorálka, stejně jako radní pro kulturu Hany Třeštíkové. Věřím, že vláda pochopí význam takové investice a najdeme podporu napříč rezorty. Myšlenku Domu tance jsme mediálně otevřeli již za působení Ilji Šmída, ale až nyní pro ni máme vhodnou budovu.“

Zdroj: Tanec Praha z.ú.

Témata článku

Dům tanceTanec PrahaYvona Kreuzmannová

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: