V Národním divadle Brno zřídili juniorský baletní soubor

V Národním divadle Brno působí od začátku sezony juniorský baletní soubor tvořený talentovanými tanečníky z různých koutů světa. Vznikl podle modelu, který je běžný v prestižních světových tanečních divadlech, kde juniorská složka většinou spolupracuje s hlavním souborem a zároveň vytváří vlastní program. Podobně má fungovat těleso nazvané Balet NdB 2. Ve střední a východní Evropě nemá obdoby, domnívá se umělecký šéf baletu Mário Radačovský. První komponovaný večer souboru Balet NdB 2 s názvem Program 1 má premiéru 31. října 2022 v Redutě.

V Národním divadle Brno zřídili juniorský baletní soubor

V Národním divadle Brno zřídili juniorský baletní soubor

V juniorském souboru podle webu divadla působí 12 tanečníků z Česka, Kanady, Maďarska, Španělska, Švýcarska či Británie. Měli by se objevovat v největších produkcích baletu Národního divadla Brno, ale také pracovat samostatně. První komponovaný večer souboru Balet NdB 2 tvoří choreografie Uroboros, Na krásném modrém… a Vodník.

Úvodní choreografie se vztahuje k cyklickému plynutí času a věčnému boji dobra se zlem. Uroboros je symbol hada či draka požírajícího svůj vlastní ocas. Autorem je Uladzimir Ivanou. Je tento souboj pouze mýtus nebo se jedná o nekonečný souboj v našem nitru? „Podle mých představ každý z nás stojí před volbou, zda zůstat člověkem nebo zradit, tj. využít příležitosti, porušit principy, zásady, zkrátka stát se drakem,“ uvažuje choreograf Uladzimir Ivanou.

Mário Radačovský si pro druhou část večera zvolil hudební doprovod odkazující se k roztančené Vídni za doby Johanna Strausse mladšího. Na hudbu jeho valčíků a polek vytvořil hravou choreografii Na krásném modrém…, ve které dominují nejen rychlé nohy mladých tanečníků, ale také energičnost či naivita. „Nechci vytvářet portrét těchto mladých lidí nebo se ztrácet v příběhu. Obsahem je pohyb a rychlost, které jsou hlavními atributy mladosti a samozřejmě radosti z nich vycházející.“

Program zakončí choreografie Vodník Markéty Pimek Habalové, která se inspirovala stejnojmenným příběhem z básnické sbírky Karla Jaromíra Erbena Kytice. Hlavní postavou je Vodník, rozpolcená bytost plná vášnivé lásky, ale i výbušné zvířeckosti. „Můj vodník je v moderním pohybovém rukopisu. Snažila jsem se o souznění a naplnění nádherné Dvořákovy hudby, která je velmi silná a plná emocí od začátků až do konce. Je také úžasně čitelná, takže se příběh tvořil skoro sám,“ popisuje baletní mistryně Markéta P. Habalová.

Premiéra Programu 1 je vyvrcholením první etapy fungování tohoto ambiciózního projektu. Druhá připravovaná premiéra Baletu NdB 2 se uskuteční 3. března 2022 v divadle Reduta v Brně.

Zdroj: www.divadlo.cz, NdB

Témata článku

Mário RadačovskýMarkéta Pimek HabalováUladzimir Ivanou

Balet Národního divadla Brno

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: