V Praze proběhne třetí ročník Jižní spojky

Od 1. do 19. března 2022 se všechny soubory Jihočeského divadla představí na pěti pražských scénách. Proběhne již třetí ročník divadelní přehlídky Jižní spojka.

Mechanický pomeranč (Alessandro Giovine, Hiroto Yamaguchi, Paolo Terranova, František Vlček). Foto Petr Zikmund.

Mechanický pomeranč (Alessandro Giovine, Hiroto Yamaguchi, Paolo Terranova, František Vlček). Foto Petr Zikmund.

Třetí Jižní spojka představí 7 inscenací napříč všemi soubory. Celou přehlídku zahájí na Jatkách 78 taneční divadlo Mechanický pomeranč na námět A. Burgesse v choreografii Tomáše Rychetského a Ondřeje Vinkláta. Dle dostupných pramenů se jedná o vůbec první taneční přepis světoznámého románu. Další inscenaci baletního souboru mohou diváci zhlédnout v Divadle na Vinohradech. Předlohu Rudolfa Těsnohlídka překvapivě bez Janáčkovy hudby s mluveným slovem Karla Högera představí Petr Zuska ve své taneční inscenaci Rádio Svobodná Bystrouška. 

Monodrama Holky a kluci uvedlo Jihočeské divadlo v české premiéře, v režii tvůrčí dvojice Svozil/Kosová. Režisér Adam Svozil si s autorem Dennisem Kellym rozumí, už jeho absolventská inscenace Kellyho Rituální vraždy Gorge Mastomase získala prestižní Cenu Marka Ravenhilla. Café Groll v režii umělecké šéfky činohry JD Martiny Schlegelové patří k divácky nejatraktivnějším inscenacím činohry. Vychází ze skutečných budějovických reálií, řada postav má skutečné předobrazy v osobách žijících v Českých Budějovicích v meziválečném a poválečném období. 

Mimi opera je projekt, který překvapivě přivádí do operního hlediště i kojence. Přímo pro operní soubor ji složil Lukáš Sommer a v režii Jiřího Ondry je uváděna jako imerzivní divadlo na Studiové scéně Na Půdě historické budovy JD. 

Velkolepý opus italského skladatele Arriga Boita Mefistofeles je na českých operních scénách hrán jen velmi zřídka. V režii uměleckého šéfa opery JD Tomáše Ondřeje Pilaře a pod taktovkou Maria De Rose se stane nepochybně ozdobou 15. ročníku Festivalu hudebního divadla Opera 2022. Soubor opery JD tak poprvé ve své historii stane na prknech Státní opery Praha. 

Divadlo NoD se na jeden večer promění v „kino“. Inscenace režiséra Malého divadla Janka Lesáka Invisible Man je pojata jako live-cinema. Divák souběžně s příběhem hry sleduje i jeho záznam na filmovém plátně. 

Videopozvánka zde.

1/3 Mechanický pomeranč / Jatka 78

11/3 Holky a kluci / Studio Švandova divadla

13/3 Rádio Svobodná Bystrouška / Vinohradské divadlo

14/3 Invisible Man / NoD

16/3 Mimi opera / Studio Švandova divadla

17/3 Café Groll / Švandovo divadlo

19/3 Mefistofeles / Státní opera Praha

 

Zdroj: Jihočeské divadlo

Témata článku

Balet Jihočeského divadla

Multižánrové

Jižní spojka

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: