Václav Kuneš chystá se 420PEOPLE celovečerní představení Mirage

Václav Kuneš chystá se 420PEOPLE celovečerní představení Mirage

Václav Kuneš chystá se 420PEOPLE celovečerní představení Mirage

Tanečník a choreograf Václav Kuneš tvoří pro soubor 420PEOPLE, jehož je uměleckým ředitelem, novou inscenaci Mirage. Zkoušky probíhají na Nové scéně Národního divadla, kde se 16. října v rámci mezinárodního festivalu 4+4 dny v pohybu uskuteční premiéra. Václav Kuneš se inspiroval stand-up komediemi, zejména Jimmyho Fallona, Davea Chappella, Omida Djalili, Mitche Fatela či Robina Williamse, a vytvořil dílo, které má oscilovat mezi humorem a palčivými otázkami, které míří do nitra těch, kdo stojí na jevišti a snaží se rozesmát publikum. Performance na jevišti jako forma psychoterapie nebo vykrádání sebe sama a zrada na vlastních emocích? Co se skrývá za zdánlivou ladností a lehkostí tanečníků, kterou divák mnohdy obdivuje? Kam až je tanečník ochotný zajít pro svůj pocit dokonalosti? Tyto otázky si choreograf klade a diváci se mohou zatím jen dohadovat, jaké nabídne odpovědi. „Je to jako projížďka na horské dráze. Chvíli euforie, chvíli strach, rozklepané nohy, ale chceme to znova a znova... Inscenací Mirage chci lidi pobavit, chci, aby alespoň na chvíli dokázali v divadle zapomenout, ale vzápětí je chci velmi rychle uvést do reality, která třeba už není tak růžová,“ říká Václav Kuneš.
Autorem hudby k Mirage je kanadský hudebník Owen Belton. Kostýmy vytváří mladé české design studio Chatty návrhářek Anny Tuškové a Radky Sirkové, mimo jiné držitelek Ceny Designbloku 2011. Součástí realizačního týmu je také dramaturg Lukáš Jiřička a další. „Spolupráce na přípravě nové inscenace je zatím ideální,“ podotýká Václav Kuneš. A to přestože probíhá často na dálku, prostřednictvím moderních komunikačních technologií – Owen Belton žije v Kanadě a Václav Kuneš pracovně cestuje po celém světě.

420PEOPLE
– prestižní taneční soubor, který na přelomu let 2006/2007 založili Václav Kuneš a Nataša Novotná – bývalí dlouholetí členové Nederlands Dans Theater Jiřího Kyliána. Ve spolupráci s umělci z různých oborů naplňují svou uměleckou vizi a produkují tvorbu s pomyslnou značkou Made by Czechs, soubor 420PEOPLE je však zároveň organickou součástí mezinárodní tvůrčí scény.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: