Večer s Crystal Pite

Večer s Crystal Pite

Večer s Crystal Pite

Ve čtvrtek 7. února v 19.45 se českým divákům představí kanadská choreografka Crystal Pite v přímém přenosu z Nederlands Dans Theater v autorském večeru, který se z různých úhlů zabývá tématem hranic – hranic lidské mysli a vesmíru, hranic známého a neznámého. „Oba balety ve složeném večeru jsou pracemi na téma hranice – hranice známého a neznámého. Choreografie Frontiers/Hranice se dívá na zvenčí na hranice vesmíru a inspiruje se fenoménem "temné hmoty" a neviditelnými silami, které formují vesmír. Na druhou stranu první část večera Parade zkoumá hranice lidské mysli," uvádí sama autorka.
Crystal Pite, kanadská choreografka je rezidentní choreografkou NDT a zároveň zakladatelkou vlastního tanečního souboru Kidd Pivot v kanadském Vancouveru. Je výjimečná plynulým organickým stylem choreografií s výstředním humorem a odvážnou technikou. Neustále překvapivým a inovativním přístupem získala široké divácké obecenstvo. České publikum mělo možnost seznámit se s ukázkou tvorby této choreografky na živo v roce 2011, kdy se představila jako host 420PEOPLE na Nové scéně ND. Šlo o produkci, která byla součástí festivalu Tanec Praha.

Kina participující na přímém přenosu:
Jablonec nad Nisou, Kino Radnice: www.kinajablonec.cz
Náchod, Kino Vesmír: www.kinonachod.cz
Praha, Kino Aero: www.kinoaero.cz
Zlín, Velké kino: www.velkekino.cz
Videoukázky:

http://www.youtube.com/watch?v=EqDQWZ2dOPA
http://www.youtube.com/watch?v=-nL3owtkgc8
http://www.youtube.com/watch?v=Yt-eVpG8MhI


NDT – Nederlands Dans Theater, dnes jeden z nejúspěšnějších souborů současného tance na světě z holandského Haagu, vznikl odtržením skupiny tanečníků z Holandského národního baletu (1959) s touhou věnovat se tanečním experimentům. Soubor na cestu k neutuchající světové slávě přivedl český emigrant, geniální choreograf Jiří Kylián a jeho první mistrovský kus Sinfonietta v roce 1978. Během téměř 40 let působení Jiřího Kyliána se NDT trvale udrželo na špičce současného tance. Za více než 50 let své existence souborem prošli choreografičtí mágové jako Hans van Manen, Ohad Naharin, William Forsythe, Nacho Duato, Mats Ek a řada dalších géniů.
NDT má dva soubory: NDT I – hlavní soubor špičkových tanečníků v nejlepších letech a NDT II – juniorský soubor mladých talentů do 22 let. Současným uměleckým ředitelem souboru je choreograf Paul Lightfoot.
Projekt Balet v kině přinese v této sezóně ještě jeden večer choreografií  z NDT. Půjde o záznam komponovaného programu s názvem Večer s Ekmanem, Eyal & Beharem, Leόn & Lightfootem, Ingerem 30. května v 19.45 hodin. Zdroj: Balet v kině

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: