VerTeDance slaví další úspěch – Cenu Divadelních novin pro Simulante Bande

VerTeDance slaví další úspěch – Cenu Divadelních novin pro Simulante Bande

VerTeDance slaví další úspěch – Cenu Divadelních novin pro Simulante Bande

Taneční skupina VerTeDance získala další ocenění. Potom, co letos v červnu získaly jako jediný český soubor podruhé nejprestižnější ocenění v oblasti současného tance, cenu za Taneční inscenaci roku, dosáhly teď další významné mety: odborná porota časopisu Divadelní noviny označila inscenaci Simulante Bande za umělecký počin roku v oblasti „Tanec a balet“. Cena Divadelních novin je udělována od roku 2001 v pěti kategoriích. VerTeDance se tímto oceněním zařadí po bok proslulých souborů alternativního divadla, jakými jsou například mezinárodně uznávané skupiny Farma v jeskyni Viliama Dočolomanského nebo Cirk La Putyka Rosti Nováka. Slavnostní předávání cen proběhne ve Studiu Ypsilon ve čtvrtek 25. října 2012.
Inscenace Simulante Bande je výsledkem dlouhodobé spolupráce VerTeDance a Divadla Archa, jejímž tématem je integrace nejrůznějších minorit. V Simulante Bande zkoumají VerTeDance neotřelé možnosti pohybového vyjádření zdravého a fyzicky handicapovaného člověka, relativnost pojmu handicap i křehké prostředí mezilidských vztahů. Své často neviditelné limity přetavily netanečnice Alena Jančíková a Zuzana Pitterová do neuvěřitelných výkonů, ve kterých jim „asistují“ profesionální tanečníci Helena Arenbergerová a Petr Opavský. Autorskou hudbu k představení vytvořila skupina DVA, která s VerTeDance spolupracovala již na inscenaci Emigrantes.
Skupině současného tance VerTeDance se v Arše povedl husarský kousek: Simulante Bande. Jedinečný kvartet interpretů tvoří profesionálové a dvě handicapované amatérky. To, jak se tu oba světy propojí, bere dech: Smutný, ale nesentimentální humor, shazující falešný soucit zdravých i sklony k uzurpátorství těch druhých. Nutno vidět! okomentoval představení Vladimír Just v Lidových novinách.
Oceněnou inscenaci lze v Divadle Archa zhlédnout do konce roku ještě pětkrát: 19. a 20. října, 17. listopadu v rámci festivalu Akcent a 10. a 11. prosince. V sobotu 20. října nabízí Divadlo Archa na odpolední představení speciální rodinné vstupné: dospělí 150.- a děti zdarma (akce platí pouze při nákupu v pokladně divadla). Obě prosincová představení pak odehraje na živo jinak velmi koncertně vytížená skupina DVA. Po všech představeních bude následovat neformální diskuze s tvůrci. Zdroj: VerTeDance, Divadlo Archa

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: