Videoinstalace prezentující dílo Piny Bausch a jejího souboru Tanztheater Wuppertal V DOXu

Pina Bausch

Pina Bausch

Ve dnech od 8. do 20. května 2019 bude v Centru současného umění DOX probíhat videoinstalace Ensembles, hudebně-vizuální kompozice, kterou vytvořili Ismaël Dia a Matthias Burkert, dlouholetý spolupracovník Piny Bausch.

Videoinstalace prezentuje dílo Piny Bausch a jejího souboru Tanztheater Wuppertal. Pina Bausch (1940–2009) patří k nejvýznamnějším choreografům 20. století. Se svým souborem Tanztheater Wuppertal vytvořila v průběhu 36 let bohatý repertoár (46 choreografií), jehož některá díla jsou i v současnosti uváděna v mnoha zemích celého světa. O umělecký odkaz choreografky pečuje Nadace Piny Bausch, která v roce 2016 představila v Gropius Bau v Berlíně výstavu Pina Bausch a Tanztheater.

Použití videonahrávek bylo podstatnou součástí tvůrčího procesu Piny Bausch již od samých počátků. Její práci natáčeli Rolf Borzik, Herbert Rach, Detlef Erler, Jérôme Cassou, Grigori Chakov a další.

Připravovaná instalace je cestou časem, procesem vzniku, vývojem, změnou a obrozením – je jedním ze způsobů, jak vnímat uměleckou práci této významné choreografky. Vzniká ve spolupráci s Festivalem tanečních filmů a Goethe-Institutem Česká republika.

Zdroj: Centrum současného umění DOX

Témata článku

Pina BauschTanztheater Wuppertalvideoinstalace

Centrum současného umění DOX

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: