World Ballet Day letos již podeváté

Světový den baletu se vrací, letošní ročník proběhne 2. listopadu 2022 a svými živými přenosy se do něj zapojí na šedesát baletních a tanečních souborů celého světa. Z pochopitelných důvodů bude letos chybět jeden z tradičních pořadatelů, balet Velkého divadla v Moskvě, který se na oslavách World Ballet Day podílel od samého začátku.

World Ballet Day letos již podeváté

World Ballet Day letos již podeváté

Letos se mohou diváci těšit na ukázky ze souborů jako Queensland Ballet, The Australian Ballet, National Ballet of Japan nebo Royal New Zeland Ballet za pacifickou oblast, Evropu bude zastupovat mj. Teatro alla Scala, Opéra National de Paris, Wiener Staatsballett či Les Ballets de Monte Carlo.

V Británii se zapojí prakticky všechna významná tělesa – The Royal Ballet, English National Ballet, Scottish Ballet i Birmingham Royal Ballet, Amerika nabízí náhled do National Ballet of Canada, Boston Ballet, American Ballet Theatre i Ballet Nacional de Cuba nebo San Francisco Ballet.

Z afrického kontinentu bude možné sledovat přenosy z jihoafrického Cape Town City Ballet a Joburg Ballet.

Pořadatelem Světového dne baletu byla v minulosti pětice hlavních souborů – The Australian Ballet, Velké divadlo v Moskvě, The Royal Ballet, National Ballet of Canada a San Francisco Ballet, které si mezi sebou předávaly štafetu čtyř až pětihodinových streamovacích bloků. V posledních ročních došlo na tomto poli k mírným změnám a zbyl australský, moskevský a londýnský soubor jako tři základní pilíře (byť své přenosy, jen kratší, stále měla jak Kanada, tak San Francisco).

Londýnský The Royal Ballet si pro své diváky každoročně připravuje speciální možnost zapojit se do tance i aktivně, letos je možné sdílet videa s vlastní interpretací port de bras ze závěru Růžového adagia z baletu Spící krasavice (více se dozvíte od primabaleríny Anny Rose O‘Sullivan na sociálních sítích samotného souboru).

Letos se z logických důvodů nedostane pozornosti ruským souborům – jak moskevskému Velkému divadlu, tak petrohradskému Mariinskému či tamní Akademii klasického baletu A. J. Vaganovové.

Pro podrobné časy přenosů jednotlivých baletních těles i konkrétní program sledujte webové stránky World Ballet Day zde.

Zdroj: worldballetday.com

Témata článku

World Ballet DayZahraničí

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: