X³ – Iannis Xenakis a abstraktní choreografie Jiřího Bartovance

Dne 29. května 2022 by se dožil 100 let řecký skladatel Iannis Xenakis. U této příležitosti připravuje unitedberlin ensemble tři komponované večery, při kterých si toto výročí připomene. K jednomu z nich byl mj. přizván také český choreograf Jiří Bartovanec, který 28. května v berlínském kostele sv. Alžběty představí svoji novou choreografii ke Xanakisově skladbě Kraanerg.

X³ – Iannis Xenakis a abstraktní choreografie Jiřího Bartovance

X³ – Iannis Xenakis a abstraktní choreografie Jiřího Bartovance

Jedná se o jeho již třetí spolupráci s unitedberlin ensemble, na jejíž realizaci si tentokrát přizval sedm tanečníků z Itálie, Španělska, Ukrajiny, Koreje, Tchaj-wanu, Estonska i České republiky (Nicola Mascia, Jan Razima, Elia Lopez, Jaan Männima, Yi-Chi Lee, Yechan Kim, Roman Varava). Živě je doprovodí třiadvaceti členné těleso pod vedením dirigenta Artura Tamayo.

„Až do Merce Cunninghama byl balet jen vyjádřením citů a citových vztahů. Otázkou je, jak to nahradit abstraktními událostmi. Jak můžete vytvořit choreografii, která má jako obsah pouze formy a jejich souhru v prostoru a čase?“ (Bálint András Varga: Conversations with Iannis Xenakis)

Kraanerg byl vytvořen v letech 1968/1969 pro otevření Kanadského národního uměleckého centra v Ottawě. Dva řecké kořeny tohoto slova zhruba znamenají „provedenou akci“. U Xenakis název odkazuje na mládežnické hnutí v době jeho vzniku.

Zdroj: Tisková zpráva

Témata článku

Iannis XenakisJiří BartovanecKraanergNěmeckoZahraničí

unitedberlin ensemble

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: