Z čela baletní akademie Vídeňské opery byla po skandálu odvolána Simona Noja-Nebyla

Zdroj: The New York Times

Zdroj: The New York Times

Vídeňská státní opera v pátek 20. prosince 2019 odvolala Simonu Noja-Nebylu, výkonnou ředitelku baletní akademie Vídeňské opery. Došlo k tomu jen několik dní poté, co nezávislá komise zřízená rakouskou vládou informovala o nedostatečné ochraně studentů.

Akademie neposkytla svým studentům „dostatečnou lékařskou a terapeutickou péči“ a neměla „žádné povědomí“ o odpovědnosti za zdraví svých studentů. Komise byla zřízena letos v dubnu poté, co rakouský týdeník Falter informoval o fyzickém a duševním zneužívání mladých tanečníků.

Dva bývalí studenti v dubnu letošního roku informovali The New York Times, že se stali oběťmi a svědky týrání. Jedna z nich, Luisa Solowjowa, řekla, že „Mnoho dětí přestalo snít o taneční kariéře.“ Učitelka tuto studentku jednou nakopla „jako fotbalový míč“, čímž jí  způsobila poškození vazů.

Zpráva, kterou komise vyhotovila, obsahovala další jména učitelů, kteří studenty ponižovali a měli narážky na jejich vzhled. Například je povzbuzovali, aby kouřili, a tak zhubli.

Skandál je v posledních letech jedním z mnoha, který ovlivnil svět baletu. V nedávné době se objevila například obvinění ze sexuálního obtěžování v New York City Ballet nebo v baletním souboru pařížské Opery. Vídeňský skandál byl však první, který se týkal dětí.

Vídeňská akademie patří ke světovým baletním institucím, jejíž počátky sahají do roku 1771. V současné době má 136 studentů, z nich mnoho mezinárodních. Vídeňská státní opera uvedla, že přijala mnoho opatření, včetně náboru dvou interních psychologů.

Sharon Booth, bývalá učitelka baletní akademie, v telefonním rozhovoru uvedla, že rozhodnutí Vídeňské státní opery vítá: „Je to obrovská šance na obnovení systému.“

Zdroj: The New York Times

Témata článku

Baletní akademie Vídeňské operyRakouskoZahraničí

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: