Za měsíc začne divadelní a taneční Bazaar Festival. Letos se zaměří na environmentální krizi

Přesně měsíc zbývá do zahájení pražského divadelního a tanečního Bazaar Festivalu. Letošní ročník je věnován tématu člověka a krajiny. Jak umělci ze střední a východní Evropy reflektují problematiku životního prostředí a klimatických změn ve svých společnostech? A jaký je názor našich vědců na současnou krizi? Bazaar představí díla inovativních umělců, kteří se nebojí otevírat palčivá témata. Do této diskuze mezi umělci a veřejností vstoupí také renomovaní vědci z oblasti klimatologie, jako je například Diana Ürge-Vorsatz ze Středoevropské univerzity (Vídeň). Zahájení festivalu, které proběhne v Divadle X10, bude 27. srpna 2021 patřit petrohradské skupině AKHE, která do Prahy zavítá s inscenací Democracy. Intenzivní program festivalu končí v pondělí, 30. srpna.

Treatment of Remembering - PocketArt.

Treatment of Remembering - PocketArt.

S naší přírodou a krajinou se dějí změny. Živelné pohromy, které nejsou v našich zeměpisných šířkách na pořádku dne, nás v letošním roce drtí jedna za druhou. Není tajemstvím, že s pustošením planety má co dočinění samotná společnost. Jak můžeme tento negativní vývoj zastavit nebo alespoň zpomalit? Jak aktivovat jedince k tomu, aby se těmto problémům postavili čelem a začali je efektivně řešit? Jak zbavit společnost lhostejnosti vůči tomu, co ji obklopuje a z čeho je živa? Nejen tyto otázky si kladou umělci i vědci, se kterými se mohou diváci 7. ročníku Bazaar Festivalu setkat mezi 27. a 30. srpnem v Praze.

Na festivalu vystoupí petrohradská experimentální a umělecká skupina AKHE, která budí zájem svými inscenacemi již více než dvě desetiletí. Jejich Democracy, industriální báseň o třech mužích a třech barelech, budí pozornost a pozitivní kritiky ve více Evropských zemích. Čeho jsme schopni vzdát se pro demokracii a co je jejím hybatelem?

„Ponoření se do lidské závislosti na ropě s Engineering Theatre AKHE je pro diváky vstupní bránou do živých témat našich četných environmentálních krizí. Dramaturgie Bazaar Festivalu je pozvánkou do hlubin emocionálního světa vnímavých umělců ze střední a východní Evropy. Letos jsme přizvali také vědce, v čele s hvězdnou odbornicí na klimatické změny, Dr. Dianou Ürge-Vorsatz ze Středoevropské univerzity, která bude vzácným hostem setkání umělců a veřejnosti v rámci sérii diskuzí projektu The Nature of Us. Sama považuje umění za klíčový prostředek k otevření diskuze mezi vědci a laickou veřejností, která v naší společnosti tolik chybí,” říká umělecký ředitel festivalu, Ewan McLaren.

V této linii naváže také taneční událost festivalu, kterou má na svědomí polská choreografka a tanečnice Agata Siniarska, působící především na berlínské scéně. Její taneční inscenace You are Safe boří stereotypy a tři ženy poeticky ztvárňují opulentní obrazy krajin, kde je vše stále na pomezí živého a neživého.

Chybět nebude Sobotní Bazaar, který je tradičně srdcem celého festivalu. V rámci jeho programu diváci zhlédnou právě vznikající díla umělců, zabývajících se vodou, povrchovou těžbou nebo měnící se biodiverzitou. Neděle bude patřit výhradně šestihodinové výzvě jménem Together, která se po roce čekání dostane živě mezi diváky v zahradě Studia ALTA. Závěr festivalu pak bude nejprve v česko-slovenské taneční režii POCKETART a Jany Terekové v zahradě Studia ALTA, odkud se návštěvníci mohou přesunout do divadla Ponec, kde festival uzavře maďarská tanečnice a choreografka Zsuzsa Rózsavölgyi svým work in progress Anthropodeny.

Zdroj: Bazaar Festival

Témata článku

Agata SiniarskaAnthropodenyDemocracyJana TerekováTogetherYou are safeZsuzsa Rozsavolgyi

AKHE Engineering TheatrePocketArt

Multižánrové

Festival Bazaar

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: