101. sezona v Národním divadle moravskoslezském

Divadlo Antonína Dvořáka.

Divadlo Antonína Dvořáka.

Sezonou 2019/2020 vstoupí NDM do druhého století existence. Dne 12. srpna 1919 zahájilo Národní divadlo moravskoslezské svou činnost slavnostním představením Prodané nevěsty Bedřicha Smetany. Hrálo se v tehdejším Městském divadle (dnes Divadlo Antonína Dvořáka). Ve 101. sezoně se soubory baletu, operety/muzikálu a činohry NDM vrátí k jednomu titulu premiérovanému v první sezoně 1919/1920, opera ke dvěma. Vstup do druhého století také znamená pro dramaturgii všech souborů výzvu přijít na jeviště Národního divadla moravskoslezského s něčím zcela novým.

V opeře padla volba na Rusalku Antonína Dvořáka a Maškarní ples Giuseppa Verdiho, v činohře na Gogolova Revizora, balet nastuduje opět Coppélii Léa Delibese, soubor operety/muzikálu Madame Favart Jacquese Offenbacha. Ve 101. sezoně nás ale také čeká  několik ostravských a českých premiér. Soubor opery poprvé nastuduje operní díla skladatelů Antonia Salieriho, Ericha Wolfganga Korngolda a Philipa Glasse. Poprvé zazní v Ostravě slavná West Side Story Leonarda Bernsteina, v české premiéře na prknech komorního divadla „12“ muzikál The Last Five Years Jasona Roberta Browna. Soubor baletu představí poprvé díla slavných světových choreografů Giorgia Madii a Maura Bigonzettiho. Soubor činohry uvedením hry Václava Havla Odcházení zároveň připomene 30. výročí listopadových událostí roku 1989, které započaly cestu k naší novodobé (a v historii Česka) nejdelší demokratické etapě. I my toto výročí vnímáme skrze tento umělecký počin jako moment k zamyšlení se nad její současnou podobou a obsahem,“ popsal dramaturgii příští sezony ředitel NDM Jiří Nekvasil.

Balet NDM připraví v nové sezoně dvě díla: klasickou výpravnou Coppélii Léa Delibese (hrála se v první sezoně v Městském divadle a poté ještě 7x) a večer s názvem Rossiniho karty na hudbu Gioacchina Rossiniho. „Pro Coppélii jsme angažovali slavného italského choreografa Giorgia Madiu, který spolupracoval například s Rudolfem Nurejevem a nebojí se experimentovat. Jeho pojetí je vždy velmi kreativní. Rossiniho karty nastuduje mj. Mauro Bigonzetti, který je znám také humornými prvky, které do svých choreografií vnáší,“ říká šéfka baletu NDM Lenka Dřímalová.

Zahájení 101. sezony plánuje NDM na 7. a 8. září 2019, kdy se představí všechny soubory divadla, ale každý na své domovské scéně. Začátek tedy obstarají opera a balet NDM s ukázkami děl připravovaných pro Divadlo Antonína Dvořáka. Poté se diváci přesunou do Divadla Jiřího Myrona, kde je doma muzikál, ale pro některé inscenace také činohra nebo balet. Členy činohry a baletu potkají diváci během zahajovacího galavečera v obou divadlech.

Od září 2018 má NDM také třetí stálou scénu – komorní Divadlo „12", které vzniklo v průběhu první etapy velké rekonstrukce Divadla Jiřího Myrona a pojme 60 diváků. Komorní scéna uvádí od aktuální sezony už také operu a nabídne muzikál, od příští sezony divadlo plánuje rozšířit své aktivity také na projekty mimosouborové a napříč žánry. „Má ambici stát se živým inspirativním prostorem nejen pro naše vlastní umělecké soubory,“ slibuje ředitel NDM Jiří Nekvasil.

Zdroj: Národní divadlo moravskoslezské


Fotogalerie

Divadlo Antonína Dvořáka.

Divadlo Antonína Dvořáka.

Témata článku

CoppélieGiorgio MadiaMauro BigonzettiRossiniho karty

Balet ND moravskoslezského

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: