14. ročník festivalu Malá inventura a udílení cen Česká divadelní DNA

14. ročník festivalu Malá inventura a udílení cen Česká divadelní DNA

14. ročník festivalu Malá inventura a udílení cen Česká divadelní DNA

Festival Malá inventura, který se uskuteční od 22. do 29. února 2016, rekapituluje nejvýraznější počiny nového divadla za uplynulý rok. Letos se do Prahy sjede více než 70 regionálních i zahraničních divadelních profesionálů. Cílem festivalu je podpořit cirkulaci projektů, prezentace české kultury v zahraničí a kulturní networking. Čtrnáctý ročník festivalu již potřetí zahájí Galavečer při příležitosti udílení cen Česká divadelní DNA. Ceny se předávají každé dva roky za mimořádný přínos na poli nového divadla. Slavnostní Galavečer se uskuteční v divadle Archa 22. února.
Ředitelka festivalu Adriana Světlíková k programu letošního festivalu prozradila: „Bilancovat je potřeba.  A navíc s takovým programovým potenciálem jaký letos nabízí domovské scény.  Zájem ze zahraničí i z regionů ČR je opravdu velký, a tak se ukáže, kdo nejvíc zaboduje. Malá inventura nabídne konečně prostor i pro nezávislé produkce v rámci sekce Tažní ptáci a dává příležitost umělcům začínajícím (Nová krev na scéně). Podařilo se nám přivést i mimořádný zahraniční program tentokrát z Francie. Bude to pořádná Inventura!“
Malá inventura každoročně přináší výtvarně-performativní ztvárnění festivalového centra. To se letos nachází ve Studiu ALTA, kde vznikne putovní interaktivní divadelní kavárna Café Theatroom. „Kavárna bude netradičním místem pro setkávání návštěvníků, umělců a festivalových hostů, ale také originálním jevištěm divadelních performancí a workshopů pod vedením autorů jednotlivých instalací,“ říká autor konceptu Jiří Vydra.
Na festivalu se během 8 večerů představí celkem 37 akcí. Podrobný program festivalu je k dispozici na www.malainventura.cz.
Domovskými scénami čtrnáctého ročníku festivalu Malá inventura jsou Studio ALTA, Divadlo Archa, Ponec – divadlo pro tanec, MeetFactory, Motus - produkce divadla Alfred ve dvoře, Studio Hrdinů, Venuše ve Švehlovce a Veletržní palác (NG).

Na podzim na pražskou přehlídku navazuje Malá inventura Jičín, České Budějovice a Opava a dále Ozvěny festivalu v rámci celorepublikové sítě regionálních partnerů.
Hlavním pořadatelem festivalu je Nová síť – český kulturní network.  Nová síť jako jediný český kulturní network svého druhu se zaměřuje na podporu současného scénického umění; vyhlašuje rezidenční pobyty; snaží se o cirkulaci děl; vytváří síť divadelních prostorů pro prezentaci nového divadla v Praze a v regionech; komunikuje o praktických věcech oboru jako je např. grantová politika v ČR; věnuje se vzdělávání a umělecké advokacii. Více informací na www.novasit.cz

CENY ČESKÁ DIVADELNÍ DNA

Slavnostní Galavečer proběhne v divadle Archa 22. února 2016 od 20:00. Ve spolupráci s partnerskými organizacemi kulturního networku Nová síť bude uděleno 5 cen ve třech kategoriích:

• tři ceny za výjimečný počin na poli nového divadla
• jedna cena za mimořádný dlouhodobý přínos, rozvoj a podporu nového divadla
• jedna cena za mimořádnou podporu a prezentaci českého nového divadla v zahraničí

NOMINOVANÍ NA CENU ČESKÁ DIVADELNÍ DNA JSOU:

3x cena za výjimečný počin na poli nového divadla: VerTeDance, Jiří Havelka, Clarinet Factory / Korekce
Studio ALTA / komunitní aktivity, otevření zkušebny 23 a „náhradní obývák“
Handa Gote research & development / Mutus Liber
Tým Jatka 78 / Realizace a otevření multifunkčního prostoru Jatka 78
Jiří Vydra a kol. / Kulturní imaginárium
Pavel Zajíček, Miroslav Bambušek, DG 307 / Pustina
Handa Gote research & development / Svěcení jara
Wariot Ideal / GundR
Monstrkabaret Freda Brunolda /Jožkalipnikjebožíčlověkaneumílhát! - 12 let / 17 dílů
ME-SA / Supernaturals

cena za mimořádný dlouhodobý přínos, rozvoj a podporu nového divadla: Pavel Štourač

cena za mimořádnou podporu a prezentaci českého nového divadla v zahraničí: Márta Ladjánszki, Maďarsko

Více informací zde.

Zdroj: Nová síť

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: