3 české kvartety – Pražský komorní balet chystá premiéru

3 české kvartety – Pražský komorní balet chystá premiéru

3 české kvartety – Pražský komorní balet chystá premiéru

Pražský komorní balet uvede za necelý měsíc, 5. října ve Stavovském divadle, premiérový večer s názvem 3 české kvartety. Premiéra, která se koná v rámci Roku české hudby, představí v rámci komponovaného programu tři choreografy různých generací tvořící na hudbu význačných českých skladatelů – Pavla Šmoka, Mária Radačovského a Hanu Polanskou Turečkovou. Soubor uvede obnovenou nadčasovou choreografii Pavla Šmoka Z mého života. V případě druhých dvou jmenovaných autorů se jedná o zbrusu nová díla, která choreografové vytvářejí přímo pro PKB. Slavnostní ráz celého večera ještě podtrhne živá hudba v podání Zemlinského kvarteta.
Večer otevře Slovanský kvartet, který je jednou z nejosobitějších a nejvyhraněnějších komorních skladeb Antonína Dvořáka. Jedná se o dílo prodchnuté životní pohodou, radostí z dosažených úspěchů i nabytým uměleckým sebevědomím skladatele. Výrazná melodika, vzácná dokonalost kompoziční práce a zvuková ušlechtilost řadí tuto skladbu k nejkrásnějším kvartetním skladbám světové hudby. Stejně laděná prý bude také choreografie Mária Radačovského, jejímž ústředním tématem je žena. Žena milovaná, opouštěná, osamocená, žena, která je hledající, milující i sama sebou. „Jsou to takové čtyři mikropříběhy ze života,“ říká autor, „Snažím se nahlédnout do nejniternějších pocitů ženy, ať už jde o radost ze života, lásku, smutek či hněv. V mé choreografii budou zkrátka emoce, s nimiž se divák dokáže ztotožnit.
Nejmladší z trojice choreografů je Hana Polanská Turečková, výrazná choreografka a již etablovaná tvůrčí osobnost. Její choreografie Černé zrcadlo na hudbu Vladimíra Sommera je inspirována stejnojmenným obrazem Vladimíra Houdka. „Má nová choreografie se dá popsat jako jevištní koláž tance a malby hledající definici vztahu mezi  jazykem těla a obrazovým ztvárněním. Je silně inspirovaná modernismem,“ říká choreografka. „Hudební předloha svým existencionálním laděním podporuje ideu abstraktního znázornění tajemství  života a světa.
Kvartet Z mého života, který zkomponoval Bedřich Smetana, patří mezi vrcholná díla světové komorní tvorby. Jeho obsah vyplývá z názvu: je to jímavá niterná zpověď skladatele, zamyšlení nad dosavadním životem s jeho radostmi i strastmi, nadějemi i zklamáními, je to i vyznání víry ve vlastní vznešené poslání a hořká rezignace při marném zápasu se zákeřnou chorobou (kvartet vznikl dva roky po Smetanově ohluchnutí). Tragický patos nerovného boje umělce s nevyléčitelnou nemocí se stal i ústředním tématem úspěšné a nestárnoucí choreografie Pavla Šmoka. Dílo a jeho poselství ani po mnoha letech neztrácí autenticitu.
Další repríza večera se bude konat až 26. října. Více o souboru na www.prazskykomornibalet.cz nebo na Facebooku www.facebook.com/prazskykomornibalet.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: