Affordance přichází podruhé na Novou scénu. Znovu a jinak!

Affordance přichází podruhé na Novou scénu. Znovu a jinak!

Affordance přichází podruhé na Novou scénu. Znovu a jinak!

Soubor současného tance 420PEOPLE zve příznivce současného tance na inscenaci AFFORDANCE, která se odehraje 18. a 19. května na Nové scéně Národního divadla. Průběhem představení, které dává prostor nečekaným vpádům improvizačního umění Michaela Schumachera, si nemohou být jisti ani diváci ani samotní interpreti. Co se stane v příští vteřině, neví totiž ani hlavní aktér Schumacher. Překvapení, které visí nad představením od začátku do konce, dodává večeru zvláštní napětí, všichni musí být neustále „ve střehu”.
"Živelný prvek improvizace a překvapení, který celé představení Affordance prostupuje, vychází z teorie, že věci si sami říkají o to, co s nimi máme udělat. Bez dlouhého přemýšlení po nich sáhneme, zmáčkneme je, vypijeme nebo je pohladíme. My necháváme možnosti skryté v našem nejbližším okolí promlouvat skrze tanec. Působí na nás a ovlivňují naše projevy na jevišti přímo v daném okamžiku," říká autor konceptu, choreograf a umělecký vedoucí 420PEOPLE Václav Kuneš, který si s myšlenkou afordancí – zjednodušeně řečeno subjektivních pocitů a puzení, které v nás okolní předměty vyvolávají – stále pohrává.
Prvky nečekaného v choreografii přináší nejen vzrušující podívanou, ale také zvláštní nároky na interprety. "Improvizace na jevišti vyžaduje pečlivý trénink a obrovskou koncentraci, jak při zkouškách, tak při představení," dodává Kuneš.
Vedle hlavních protagonistů souboru 420PEOPLE, Nataši Novotné a Václava Kuneše a již zmiňovaného Michaela Schumachera, dlouholetého člena Ballett Frankfurt W. Forsytha, se na Nové scéně představí dalších sedm českých a zahraničních tanečníků. Letošní choreografie se od loňské premiéry liší také tím, že diváci uvidí další původně neuváděné části. I obsazení je obměněno – tančí Helena Arenbergerová, Zuzana Herényiová, Václav Kuneš, Kenta Kojiri, Nataša Novotná, Milan Odstrčil, Štěpán Pechar, Michael Schumacher, Alexander Volný a Rei Watanabe. Po představení bude následovat diskuse s diváky.

Václav Kuneš
Po absolutoriu na Taneční konzervatoři v Praze (1993) získal angažmá v Nederlands Danse Theater 2 a v roce 1998 v Nederlands Danse Theater 1 pod vedením J. Kyliána (do 2004). Spolupracoval s celou řadou předních choreografů (př. O. Naharin, H. van Manen, W. Forsythe, P. Lightfoot, M. Ek, J. Inger a další). Od roku 2004, kdy působí na „volné noze“, spolupracoval například s japonským choreografem S. Teshigawarou, za jehož duet Scream and Whisper spolu s Rihoko Sato obdržel ocenění Tanečník roku 2005 v Cannes ve Francii. Z dalších jmenujme M. Schumachera a C. Bos-Kroese (celovečerní představení Trilogy a účast na Holland Dance Festival 2005, 2007 a 2009). Jako choreograf působil v Laterně magice (Graffiti), NDT 2 (Perspective), Copenhagen International Ballet (Sweat Tears, Neen-ya), divadle Korzo (Paedocypris Progenetica - small fish), Station Zuid (Wishes and Fears, Ghost Note) v Holandsku. Ve finském filmu My Madness is My Love – Impressions of Vaslav Nijinsky ztvárnil postavu mladého Nižinského. Spolupracoval s J. Kyliánem (např. Last Touch First, 2008), nebo s R. Bolem v jeho Bole& Friends gala’s. V roce 2010 vytvořil pro soubor Ballet de l’Opera National de Bordeaux titul Temporary Condition a svou choreografii Small Hour uvedl v Dominic Walsh Dance Theater v Houstonu v Texasu a nyní i ve švédském Skanes Dansteater. Jeho choreografii Neen-ya zařadil na svůj repertoár také Balet Jihočeského divadla (2010). Michael Schumacher
se řadí mezi umělce, kteří byli odchováni klasickým a moderním tancem. V minulosti působil v řadě průlomových souborů, mezi nimi například Ballet Frankfurt, Twyla Tharp Dance, Feld Ballet, Pretty Ugly Dance Company nebo Magpie Music Dance Company. Jako tanečník, choreograf a učitel si Schumacher vypěstoval specifický přístup k žánru improvizace. Spolupracoval mimo jiné s řadou průkopnických hudebníků, jakými jsou například hráč na bicí Han Bennink, houslistka Mary Oliver nebo skladatel a hráč na violoncello Alex Waterman. V současné době žije v Amsterodamu a vede workshopy pohybové analýzy a improvizace po celém světě. Zdroj: 420PEOPLE Foto: Pavel Hejný

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: