Alexej Ratmanskij novým residenčním umělcem New York City Ballet

Alexej Ratmanskij, který před několika týdny oznámil svůj odchod z American Ballet Theatre, se přesouvá do nového působiště. A nebude to nikterak daleko, svou kariéru spojí s druhým newyorským baletním souborem New York City Ballet, kam nastoupí v srpnu 2023.

Alexej Ratmanskij. Foto ABT/Gene Schiavone.

Alexej Ratmanskij. Foto ABT/Gene Schiavone.

Vedení New York City Ballet, Jonathan Stafford a Wendy Whelan, okomentovali nástup Alexeje Ratmanského, který doplní stávajícího residenčního choreografa Justina Pecka, následovně: „Máme ohromnou radost, že se Alexej stane novým residenčním umělcem našeho souboru. Je jednou z nejdůležitějších osobností baletního světa a jsme si jistí, že obohatí náš repertoár, inspiruje naše tanečníky a hudebníky a nadchne diváky svým mimořádným uměním.“

Pětiletá smlouva, kterou Ratmanskij s NYCB uzavřel, jej zavazuje k tvorbě minimálně jednoho baletu za sezonu, první by měl mít premiéru v zimě 2024, kdy bude soubor slavit své 75. narozeniny. Naváže současně na svou předchozí spolupráci a celou řadu choreografií, které v minulých letech pro těleso vytvořil – Russian Seasons (2006), Concerto DSCH (2008), Namouna, A Grand Divertissement (2010), Pictures at an Exhibition (2014), Odessa (2017) a Voices (2020).

„Příležitost, kterou mi New York City Ballet poskytl, mi otevírá nové dveře v umělecké sféře. Se souborem jsem v minulosti mnohokrát spolupracoval a jsem velmi vděčný, že mi dali šanci tento vzájemný vztah rozvíjet. Role residenčního umělce mi poskytne čas věnovat pozornost tvorbě baletů, což je pro choreografa obrovským darem. Je mi ctí, že se NYCB rozhodl poskytnout platformu mé práci a velice se těším na to, co bude následovat,“ sdělil Ratmanskij.

Wendy Whelan, která v několika baletech Ratmanského sama tančila, poté dodala: „Práce s Alexejem na sále byla jedním z vrcholů mé kariéry. Fakt, že bude nyní pravidelně pracovat s novou taneční generací, je splněným snem a já se nemohu dočkat, co s našimi tanečníky vytvoří.“

Zdroj: New York City Ballet

Témata článku

Alexej RatmanskijSpojené státy americkéZahraničí

New York City Ballet

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: