Alexej Ratmanskij opouští American Ballet Theatre

Choreograf a dlouholetý rezidenční umělec American Ballet Theatre Alexej Ratmanskij na konci června 2023, kdy mu vyprší pracovní smlouva, opustí svou pozici v souboru, na kterou nastoupil v lednu 2009.

Alexej Ratmanskij opouští American Ballet Theatre. Foto ABT/Gene Schiavone.

Alexej Ratmanskij opouští American Ballet Theatre. Foto ABT/Gene Schiavone.

Alexej Ratmanskij, petrohradský rodák a někdejší umělecký šéf baletu Velkého divadla v Moskvě, nastoupil jako residenční umělec ABT v roce 2009 a od té doby pro soubor vytvořil celou řadu původních choreografií (Seven Sonatas, Chamber Symphony, The Seasons nebo celovečerní Whipped Cream), vlastních inscenací tradičních titulů (Louskáček) i historických rekonstrukcí klasického repertoáru (Spící krasavice, Harlekynáda).

Dosluhující umělecký šéf souboru Kevin McKenzie uvedl: „Alexej byl pro ABT nezměrným darem, spoluvytvářel tvář souboru, posouval hranice uměleckého jazyka, který mluví jak k interpretům, tak divákům. Jsme jako soubor nesmírně poctěni, že s námi Alexej pracoval po třináct let.“

Susan Jaffe, která na pozici uměleckého ředitele nahradí McKenzieho, dodala: „Alexejův mimořádný pohled na tanec pozvedl balet do výšin, o nichž jsme si před dvaceti lety ani nemysleli, že by byly možné. ABT má nesmírné štěstí, že mohlo být součástí toho, jak Alexejovy choreografie posouvají balet vpřed.“ Uvedla také, že plánuje nadále uvádět Ratmanského existující díla i spolupracovat na nových titulech vytvořených speciálně pro přední newyorské baletní těleso.

Ke svému odchodu se samotný Alexej Ratmanskij vyjádřil následovně: „Doba, kterou jsem strávil v ABT, byla nesmírnou výsadou, která mi dala jedinečnou možnost pracovat s neuvěřitelnými umělci pod vedením Kevina McKenzieho a spolu s mimořádným týmem techniky i managementu. Budu za to vždy vděčný a rád bych všem z celého souboru poděkoval za to, že mě přijali do své rodiny. Rád bych rovněž poděkoval divákům a sponzorům, kteří mě po celou dobu podporovali. Před ABT leží se Susan Jaffe zářná budoucnost a já se těším na novou spolupráci.“

Alexej Ratmanskij se narodil v Petrohradě v roce 1968, vystudoval Baletní školu Velkého divadla v Moskvě a jako sólista působil v souborech Národního divadla na Ukrajině, v Královském dánském baletu a kanadském Royal Winnipeg Ballet. Mezi lezy 2004–2008 byl uměleckým šéfem baletu moskevského Velkého divadla, po odchodu z Ruska nastoupil jako residenční umělec do newyorského ABT. Je držitelem dvou cen Benois de la Danse za své choreografie Anna Karenina, Shostakovich Trilogy a Bouře. Je autorem několika historicky poučených rekonstrukcí baletní titulů Spící krasavice, Labutí jezero, Bajadéra, Harlekynáda a Paquita. Je rovněž spoluzakladatelem souboru United Ukrainian Ballet, který je složený z tanečníků, kteří museli uprchnout z Ruskem napadené Ukrajiny.

Zdroj: abt.org

Témata článku

Alexej RatmanskijSpojené státy americkéZahraničí

American Ballet Theatre

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: