Alica Minar & col. uvede poprvé v divadle inscenaci Explosion

Umělecký kolektiv Alica Minar & col. uvede v sobotu 11. listopadu v pražském Divadle X10 taneční inscenaci Explosion, která akcentuje téma hněvu, vzteku a násilí. V roce 2020 proběhla vzhledem k probíhající pandemii premiéra pouze v Berlíně a online. V roce 2021 se z důvodu pandemických opatření uskutečnil pouze jeden online přenos a dvě venkovní adaptace v Praze a Brně. Letos mají diváci v Praze vůbec první příležitost zhlédnout Explosion v divadle.

Foto: Alicja Hoppel

Foto: Alicja Hoppel

Explosion se dotýká současného fenoménu života v „rozhněvané společnosti", kde se v důsledku neustálých podnětů z okolního prostředí hromadí vnitřní i vnější napětí a výbuch se zdá být jediným východiskem. Taneční inscenace čtyř performerek surreálním způsobem spojuje zájem o těžko kontrolovatelnou fyzickou energii vyvolanou vztekem a humor pramenící z interakce se scénografickým materiálem. Základním principem díla je napětí.

„V listopadu 2020 proběhla premiéra v Uferstudios v Berlíně za pandemických opatření. Naživo ji viděli jen studenti a zaměstnanci Hochschulübergreifendes Zentrum Tanz Berlin a online ji sledovalo zhruba pět set lidí. V únoru 2021 jsme představení uvedli znovu online v rámci festivalu Malá Inventura. V červenci téhož roku v rámci festivalu Nultý bod v Praze proběhla venkovní adaptace na Rohanském nábřeží a na venkovní scéně v brněnském kulturním centru CO.LABS s podporou festivalu Malá inventura, což byly prozatím jediné příležitosti vidět Explosion v Česku. Takže za normálních, nepandemických podmínek jde v podstatě o pražskou premiéru,” dodává choreografka a performerka Alica Minar.

„Explosion je hlavně pastvou pro oči, všemožné scénické náčiní, které čtyři tanečnice přemísťují jako škatulata, tvoří prostor, který vypadá jako futuristický pokojík pro panenky a zároveň jako pečlivě seskládaná koláž a umělecké dílo samo pro sebe. Představení charakterizuje optimistická pastelová barevnost. Pohyb čtyř tanečnic je pulzující, rytmický a zahrnuje mnoho skoků. Za pomoci rekvizit performerky vytvářejí situační humor, například střídavě skáčou na fatboye, proto se jedna vždy katapultuje. Místy jejich pohyb zase působí, jako by čtveřice byla v zákopové válce, prchala před neviditelným nebezpečím. Explosion nemá vyprávěcí ambice, avšak nepřestává esteticky fascinovat,“ napsala Clara Zanga z Tanečních aktualit.

„Je dôležité podotknúť, že choreografka pracuje s energiou veľmi citlivo, pomalé pohyby striedajú zrýchlené. Nevzniká vizuálno-tanečný virvar, ktorý by diváka vyčerpal. Tanečnú inscenáciu by som prirovnala k výletu do krajiny zázračno, kde nachádzame potešenie vo vizuálnych obrazoch. Explosion je dobrým príkladom toho, ako pristúpiť hravo k téme, ktorá na prvý pohľad predpokladá zväčša negatívne konotácie,” napsala Miroslava Košťálová ze studentské revue Reflektor Katedry divadelních studií Divadelní fakulty VŠMU v Bratislavě.

Alica Minar & col. je umělecký kolektiv založený v roce 2020 slovenskou choreografkou a performerkou Alicou Minar. Minar pracuje na pomezí tanečního, fyzického a objektového divadla. Silná vizualita, v níž jdou narace a abstrakce ruku v ruce, je pro její tvorbu typická. Intuitivně, prostřednictvím bizarních situací, hledá humor a poezii, přitom je odhodlaná zkoumat a společně s divákem pitvat opomíjené aspekty tíživých společenských témat. Kolektiv působí v Česku a Německu.

Zdroj: Karolína Vašíčková, Alica Minar & col. 

Témata článku

Alica Minar & col.

Divadlo X10

Praha

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: