ALT@RT míří na newyorský APAP hned se dvěma projekty: EDGE a Much More Than Nothing

ALT@RT míří na newyorský APAP hned se dvěma projekty: EDGE a Much More Than Nothing

ALT@RT míří na newyorský APAP hned se dvěma projekty: EDGE a Much More Than Nothing

Občanské sdružení ALT@RT, které mimo celoroční provoz Studia ALTA též produkčně zaštiťuje vznik inovativních projektů v oblasti tance a nového divadla, představí v rámci newyorského veletrhu scénických umění APAP 2014 hned dva úspěšné projekty roku 2013. Mezinárodní autorská inscenace EDGE režisérky Petry Tejnorové zkoumající život umělců po padesátce i taneční sitcom Much More Than Nothing budou součástí přehlídky organizované Českými centry v sobotu 11. ledna v České národní budově na Manhattanu.

EDGE je divadelně-filmovou sondou do života umělců starších 50 let. Herci a tanečníci odkrývají své osobní příběhy, ale také názory a zkušenosti, které se vztahují k divadelnímu a tanečnímu prostředí, ve kterém v různých rolích působili. Mladý tvůrčí tým současné progresivní česko – slovenské divadelní a taneční scény se setkal s předními umělci z pěti evropských zemí, kteří jsou ve věkovém rozmezí od 83 let do 52 let. Vzniklo autorské představení kombinující tanec, pohyb, dokument, video, text a zvuk v multižánrový tvar, který překračuje hranice mezi žánry, styly, ale i jazyky. V inscenaci se mluví  česko – slovensko – německo – maďarsko – polsky. Slovo Edge symbolizuje období přerodu mezi aktivním životem a zdánlivě pasivním stářím. Inscenace tak otevírá okruh tabuizovaných témat spojených se stárnutím, proměnou sexuality a vnímání vlastního těla či samoty.
Zdravě šílené Much More Than Nothing souboru ME-SA a slovenského dua Peter Šavel/Stano Dobák patří k nejúspěšnějším tanečním projektům minulé sezony - byl zařazen na evropský seznam 20 „Priority Companies 2013“ celoevropského networku Aerowaves, získal pozvání na festival Spring Forward či nominaci na Taneční inscenaci roku 2013. Vzhledem ke svému obsazení, které kombinuje umělce z různých souborů, se stal jakýmsi vyslancem česko - slovenské taneční scény: „Spoluprácu Terezy Ondrovej, Andrei Opavskej, Lucie Kašiarovej, Martiny Hajdyli Lacovej, Karolíny Hejnovej, Petra Šavela a Jara Viňarského totiž možno trochu nadnesene označiť za akýsi All-Stars výber českej a slovenskej nezávislej tanečnej scény. Ich predstavenie charakterizoval aj zmysel pre nadhľad nad sebou samým a pohrávanie sa s ironizáciou,“ reflektoval projekt Miroslav Zwiefelhofer na festivalu KioSk.
Newyorský veletrh divadla, tance a hudby se stal za více než 50 let své existence jedním ze třech nejvýznamnějších bodů na světové mapě kulturního průmyslu. Setkává se na něm tisíce účastníků z řad pořadatelů kulturních vystoupení a uměleckých agentur, které pak jednotlivé projekty nabízejí. Přítomností na veletrhu APAP získávají jeho účastníci jedinečnou možnost stát se aktivní součástí celosvětové sítě této oblasti umění, získat cenné kontakty a rozšířit tak českou kulturu do všech zemí světa. Kurátorem české přehlídky jsou již potřetí Česká centra. Zdroj: ALT@RT

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: