Balet Národního divadla Brno bude hostovat ve Státní opeře s představením 4 Elements

Balet Národního divadla Brno představí na prknech Státní opery v neděli 5. června 2022 čtyři choreografie o ženách i mužích, o řádu i živelnosti v představení s názvem 4 Elements.

Balet Národního divadla Brno bude hostovat ve Státní opeře s představením 4 Elements

Balet Národního divadla Brno bude hostovat ve Státní opeře s představením 4 Elements

Program představí dvě díla fenomenálního Jiřího Kyliána, Sarabande a Falling Angels. V mistrovských kompozicích jednotlivých titulů dostává prostor pro realizaci mužský i ženský element. Falling Angels zobrazuje ženy, tanečnice, jejich touhu po dokonalosti a nezávislosti v obtížné choreografii, ze které se nelze vymanit, vzlétnout. Naproti tomu Sarabande je čistě mužskou záležitostí. Tvůrce v jistém ohledu šovinisticky nahlíží na mužskou agresivitu, zranitelnou citlivost i zdvořilost, zkoumá jejich sexualitu, pocity důležitosti i zbytečnosti a… hlouposti.

V rámci večera bude uvedeno i původní dílo Lukáše Timuláka Hidden Order (Skrytý řád), ve kterém se tvůrce zaobírá strukturou našeho bytí, životem ve světě viditelných a neviditelných vzorců. Na scénu Státní opery přivede také další osobnost současné choreografie – Nacha Duata. Jeho dílo Gnawa je podívanou podbarvenou hudebním projevem typickým pro severoafrickou oblast a přilehlé Středozemí. Gnawa je tanečně i hudebně plná podmanivé zemité síly, jejíž dravý proud je směsí smyslné elegance, organického rytmu Středozemí a dynamické choreografie Nacha Duata.

Zdroj: 2media.cz

Témata článku

Jiří KyliánLukáš TimulákNacho Duato

Balet Národního divadla Brno

Státní opera

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: