Balet ND - sezona 2018/2019 začíná

Balet ND - sezona 2018/2019 začíná

Balet ND - sezona 2018/2019 začíná

Balet Národního divadla připravuje v sezoně 2018/2019 tři premiéry pod vedením uměleckého šéfa Filipa Barankiewicze, v duchu sloganu Tradičně & osobitě. První premiéra s názvem Kylián – Mosty času bude nejen oslavou významného českého choreografa Jiřího Kyliána, ale také oslavou české státnosti, svobody a 100 let existence republiky. Druhou premiéra se ponese v duchu jednoduchosti a ryzosti klasické elegance v rámci více než sto třicetileté tradice uvádění Labutího jezera v Čechách. Verze Johna Cranka bude uvedena poprvé v historii ND a uskuteční se 28. března 2019 v Národním divadle. Dne 13. června 2019 se na scéně Stavovského divadla uskuteční česká premiéra inspirovaná jedním z nejznámějších románů Franze Kafky napsaným před více než sto lety, jedná se o Proces italského choreografa Maura Bigonzettiho.

Změny v souboru baletu ND
Soubor Baletu ND vstupuje do nové sezony s 83 členy, z nichž je 37 mužů a 46 žen. Celkem přišlo 10 nových tanečníků a mezi nimi mladá česká tanečnice Pavlína Kopecká, absolventka Taneční konzervatoře hl. města Prahy. Ke správné výslovnosti jmen ostatních nováčků však s češtinou již nevystačíme. Nikita Chetverikov je ruský tanečník, který působil jako první sólista Permského baletu a nyní přichází na post sólisty. Do souboru nastupuje i se svou ženou Evgenií Chetverikovou, která bude v Praze na postu demisólistky. Italskou skupinu podpoří Anna Dal Castello, která však přinese i vklad německého tanečního vzdělání (Taneční akademie Zürich), v loňské sezoně byla stážistkou Dutch National Ballet Academy. Z Zürichu přichází též Švýcarka Nina Thür, z English National Ballet School pak Španělka Mária Isabel Trabalól Sanjuán. Dále korejská tanečnice Minhee Kang, která působila jako první sólistka Moonyoungchul Ballet Poema v Seoulu. Z Oklahomy, ze souboru Ballet Tulsa, přichází Brazilec Vinícius Silva. Poslední dva nováčci tvoří manželský pár a přicházejí z Mnichova: Paul Irmatov a Sarah Irmatova.
Složení souboru je velice kosmopolitní - tvoří ho celkem 17 různých národností včetně české. Své zastoupení u nás aktuálně má: Brazílie, Kanada, Německo, Španělsko, Velká Británie, Japonsko, Korea, Rumunsko, Ukrajina, USA, Slovensko, Švýcarsko. Nejpočetnější národnostní skupinu tvoří Italové (8 členů), za nimi Francouzi (7) a pak tanečníci z Ruska (6) a Moldávie (5). Co se týče rozložení sil Češi versus cizinci - je to půl na půl.

Nové premiéry
První premiéra sezony 2018/2019 s názvem Kylián – Mosty času bude oslavou české státnosti a vznikne u příležitosti 100. výročí vzniku Československé republiky v roce 1918, který byl bodem zvratu v českých dějinách – dodnes je symbolem svobody a demokracie. Právě svoboda tvorby je to, co mají všechny formy umění společné. Pro tuto výjimečnou příležitost vybral významný český choreograf Jiří Kylián čtyři svá díla, jimiž toto kulaté výročí uctíme - Žalmová symfonie, Bella Figura, Petit Mort, Šest tanců. Slavnostní premiéra se uskuteční 11. října 2018 v Národním divadle.
Druhou premiérou bude Labutí jezero. Působivá a dlouhá historie tohoto slavného baletu sahá do roku 1877 v Moskvě, kdy byla spojena se jménem českého rodáka Václava Reisingera, který pro světovou premiéru vytvořil choreografii. Česká první scéna doposud uvedla 12 dalších adaptací. Nyní bude poprvé v historii uvedena verze choreografa Johna Cranka. Česká premiéra se uskuteční 28. března 2019 V Národním divadle v nové scénografii.
Třetí premiéra je inspirována jedním z nejznámějších románů Franze Kafky. Proces uvede na naši první scénu italský choreograf Mauro Bigonzetti. Jeho svět odráží společenský zmatek Evropy kolem roku 1914, napjaté vztahy mezi evropskými velmocemi, kdy jsou lidé sledováni tajnou policií a najednou zatýkáni, ale přináší také atmosféru plnou tajemství a emocí. Proces měl světovou premiéru 27. března 2015 ve Státním divadle v Hannoveru. Česká premiéra se uskuteční 13. června 2019 na scéně Stavovského divadla.
V průběhu celé sezony budou dále uváděny inscenace Chvění, Timeless, Louskáček – Vánoční příběh, Marná opatrnost, Vertigo, Slovanský temperament, Malá mořská víla, La Bayadère, Romeo a Julie, Sólo pro nás dva a Brel – Vysockij – Kryl / Sólo pro tři a Valmont.

Cena ředitele Národního divadla pro umělce do 35 let
Každoroční Cenu ředitele Národního divadla v oboru Balet obdržela sólistka Magdaléna Matějková, která je už deset let tanečnicí souboru. „Vysoce si ceníme jejího úsilí a odhodlání, které jako sólistka projevila během sezony 2017/2018. Přesvědčivě a působivě ztvárnila Malou mořskou víla, Valčíkovou dívku v Serenade, Kláru v Louskáčkovi, Julii v baletu Romeo a Julie, Gerdu ve Sněhové královně, Gamzatti v La Bayadère, Lise v Marné opatrnosti a další postavy. Jako všestranná tanečnice předvedla své mistrovství také při nejnovější premiéře Baletu ND Slovanský temperament na Nové scéně, kde zazářila v Dumce i v sólovém partu v Aspects,“ řekl o tanečnici Filip Barankiewicz.

Zdroj: 2media.cz

Témata článku

BaletFilip BarankiewiczJiří Kylián

Balet ND Praha

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: