Blíží se Mezinárodní den tance, zapojí se do něj na 400 účinkujících

V sobotu 29. dubna se uskuteční další ročník Mezinárodního dne tance, jehož centrální oslavy proběhnou na Střeleckém ostrově v Praze. Vstup je jako vždy pro všechny zdarma a pořadatelé z Art 4 People připravili k této příležitosti bohatý taneční program, kterého se zúčastní jak profesionální taneční subjekty (Národní divadlo Praha, Národní divadlo Brno, Jihočeské divadlo a další), tak široká veřejnost. Návštěvníci se mohou těšit na taneční vystoupení a workshopy napříč žánry (standard, latina, swing, bachata aj.), společný baletní trénink, přehlídku tanečních konzervatoří a Gala profesionálních tanečních souborů. Chybět nebude ani již tradiční celorepublikový flashmob, který letos vznikl ve spolupráci s tanečnicí a choreografkou Sabinou Danielou Bažantovou na skladbu „It´s Got a Power“ od kapely Funky Monx. Mezinárodní den tance se ale neslaví jen v Praze. 

Blíží se Mezinárodní den tance, zapojí se do něj na 400 účinkujících

Blíží se Mezinárodní den tance, zapojí se do něj na 400 účinkujících

„Přípravy oslav momentálně vrcholí a těšíme se, až se v sobotu 29. dubna zase všichni sejdeme na Střeleckém ostrově a oslavíme tuto kulturní událost, jak se patří. Čeká vás skvělý program, ideální i pro rodiny s dětmi, kde si na své přijde úplně každý. Ačkoliv je centrem dění oslav pražský Střelecký ostrov, akce k příležitosti oslav probíhají každoročně zhruba ve 25 městech po celé České republice. Děkujeme tímto všem partnerům a zapojeným účinkujícím, velice si vážíme vaší přízně a věříme, že akce bude i letos nezapomenutelným kulturním zážitkem," uvedla koordinátorka projektu Alexandra Šebestová.  

Během celodenního programu oslav Mezinárodního dne tance vystoupí soubory předních českých tanečních institucí, jako jsou Národní divadlo v Praze, Národní divadlo Brno, Jihočeské divadlo, Divadlo J.K. Tyla v Plzni, Divadlo F. X. Šaldy Liberec a další profesionální i amatérské subjekty. V programu nebude chybět společný trénink u baletní tyče pod vedením uměleckých šéfů a baletních mistrů, včetně Darii Klimentové z londýnské The Royal Ballet School či jednoho z nejlepších českých tanečníků a choreografů Jiřího Bubeníčka.

Součástí Mezinárodního dne tance bude také celorepublikový taneční flashmob, do kterého se v uplynulých letech zapojují pravidelně stovky fanoušků po celé republice. Letošní choreografii flashmobu vytvořila tanečnice a choreografka Sabina Daniela Bažantová na skladbu „It´s Got a Power“ od kapely Funky Monx. Ta zahraje skladbu na Střeleckém ostrově naživo.

„Do letošního programu Mezinárodního dne tance na Střeleckém ostrově se zapojí přibližně 50 subjektů s téměř 400 účinkujícími z mnoha různých zemí, např. z Japonska, Maďarska, Slovenska, Ukrajiny, Mexika a dalších. Letošní novinkou oslav jsou dvě unikátní GALA představení profesionálních tanečních souborů a tanečních konzervatoří, které se uskuteční v neděli 30. dubna 2023 na Nové scéně Národního divadla v Praze od 13 a 20 hodin, při kterých uvidíte 20 nejlepších profesionálních souborů z České republiky,“ uzavírá Martin Kolda, dramaturg Mezinárodního dne tance a ředitel Art 4 People. 

Více informací o představeních a možnost rezervace vstupenek na Gala 30. dubna naleznete na webových stránkách Národního divadla. Po slavnostním vyvrcholení programu v podobě Gala představení konzervatoří a profesionálních souborů bude následovat afterparty a tančírny. 

Zdroj: Art 4 People

Témata článku

Art 4 People

Praha

MultižánrovéTanec

Mezinárodní den tance

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: