Česká taneční platforma 2014 - jubilejní ročník

Česká taneční platforma 2014 - jubilejní ročník

Česká taneční platforma 2014 - jubilejní ročník

Od 3. do 6. dubna 2014 proběhne v divadlo Ponec již 20. jubilejní ročník přehlídky Česká taneční platforma. Do hlavního programu byly zařazeny tyto choreografie: čtvrtek 3. 4.
18:00 Andrea Miltnerová: Flashback
20:00 Farma v jeskyni / Viliam Dočolomanský: BEYOND pátek 4. 4.
18:00 Boca Loca Lab / Jiří Adámek: Řekni něco
20:00 Lenka Vagnerová & Company: La Loba sobota 5. 4.
16:00 Spitfire Company / Petr Boháč: ANTIWORDS
18:00 ALT@RT / Tereza Ondrová, Peter Šavel: Boys Who Like To Play With Dolls
20:00 NANOHACH / Lenka Flory: Flashed by neděle 6. 4.
11:00 Barbora Látalová a kol. : Karneval zvířat
16:00 VerTeDance / Jiří Havelka: Korekce
20:00 Gala-closing / vyhlášení cen ČTP 2014
20:00 Lenka Vagnerová & Company: Taneční inscenace roku 2013: Jezdci

Česká taneční platforma 2014 očima Yvony Kreuzmannové, předsedkyně Tance Praha:
„ČESKÁ TANEČNÍ PLATFORMA 2014 je v několika směrech výjimečná. V první řadě slaví 20 let své existence. Svým způsobem tak platforma reflektuje dvě dekády trnité cesty rozvoje české taneční scény, rozvoje plného výkyvů, dynamiky i tragiky, odlivu i přílivu talentů, vnitřního napětí uvnitř hluboce podfinancovaného „malého českého rybníčku“ i hledání cest k vzájemnému respektu a dialogu.
Pro Tanec Praha jako zakladatelskou pořádající organizaci byla a je tato akce opravdu tvrdou školou i výzvou. Je to věčná diskuse o tom, kdo má být odpovědný za finální výběr inscenací, kolik názorových spekter a jaké rozpětí pohybové tvorby ještě pod pojmem „tanec“ vnímáme, jak striktní mají být pravidla a co je nakonec nejdůležitější: kvalita a atraktivita programu. Předvýběrová porota to nemá lehké, když už co nejpřesněji vydefinuje pravidla, narazí na nové otázky i výzvy. Letos, nutno dodat, obzvláště zásadní. 
Má dvacáté výročí být zároveň šancí upozornit na přední jména reprezentující ČR v posledních letech úspěšně v zahraničí, nebo má vzít v potaz pouze a jenom to, co vzniklo za uplynulý rok a i za cenu nižší kvality programu? Má předvýběrová porota pouze čekat, kdo se do prosince přihlásí, nebo je jejím úkolem aktivně vyhledávat a oslovovat umělce, o nichž je přesvědčena, že na ČTP nemají chybět?
Renomé ČTP v zahraničí v posledních letech výrazně stoupá. Je to jediná platforma nejen ve středoevropském regionu, které se podařilo udržet každoroční kontinuitu po 20 let. Zájem projevuje stoupající počet kolegů ze zahraničí i z regionů a to vše je velký závazek. Renomé získala ČTP díky rostoucí kvalitě a záběru programu, ale také díky atmosféře, pohostinnosti, prostoru pro dialog. Kvalitní program je každopádně na prvním místě. I proto se letos diskuse předvýběrové poroty tak protáhly, i proto se otevíral prostor pro další umělce. 
Letos situace byla o to složitější, že část osobností, které slavily značné mezinárodní úspěchy v posledních letech, chystala premiéry na jaro, popř. léto 2014.
Po maratónu zhlédnutí třicítky přihlášených děl do konce roku 2013 vyvstala před porotou jasná otázka: uzavřít výběr bez důležitých jmen, nebo otevřít prostor všem, co stihnou uvést premiéru do platformy a vidět jejich „work in progress“? Se vším rizikem, že konečné dílo se může lišit... Rozhodnutí bylo jasné: 20 let je natolik významným jubileem, že stojí za to otevřít prostor. 
Letos s výjimkou tří děl nebyla žádná volba jednoznačná. Program 20. České taneční platformy je tedy zajímavým kompromisem, nikoli konsenzem. Divadlo je živý organismus a takto se ho snažíme vnímat. O stoupající zájem o platformu se zasloužili umělci, kteří k jejímu 20. výročí dostali maximální šanci.
Z celkového počtu 35 děl vybrala porota pouze deset. Ony více než dvě třetiny (nevybraných) zájemců však nezůstaly zcela mimo zorný úhel platformy. Vytváříme jim prostor v rámci sobotního dopoledne na „Meet the artists“ a nabízíme i doprovodný program k openingu v Ponci, site-specific, návštěvu škol s ukázkami „mladé krve“... Velmi si vážíme energie všech, kteří se na poli současného tance snaží tvořit, a to v podmínkách vskutku nezáviděníhodných, až nelidských. Věřte proto, že důrazem na diverzitu a kvalitu letošního programu platformy jsme nechtěli nikoho odradit, a naopak se těšíme na zrání nejmladší generace tvůrců, kteří už hlasitě a důrazně klepou na dveře.“ Zdroj: ČTP

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: