Další úspěchy 420PEOPLE

Soubor 420PEOPLE „vytáčí tancem“ nejen na domovské Nové scéně, ale v poslední době ještě více v zahraničí. Nataša Novotná a Rei Watanabe vystoupily 24. května na slavnostním gala toho nejlepšího ze světa tance a baletu za rok 2010. Pozvány byly do Velkého divadla v Moskvě na prestižní Benois de la Dance, aby převzaly cenu místo choreografa Ohada Naharina a zatančily jeho B/olero.
Po hostování v Poznani soubor úspěšně prezentoval svou tvorbu v Centre national de la danse (CND) v Paříži. Dvě slavnostní představení zhlédlo více jak 45 zástupců francouzské odborné veřejnosti (šéf tanečního odboru francouzského ministerstva kultury, ředitelé CND, choreografických center a jiných divadel ve Francii, ředitelé regionálních kulturních ministerstev (DRAC - Direction Régionale des Affaires Culturelle) a novinářů. Český stát reprezentoval ředitel Českého centra v Paříži pan M. J. Bonhard.
Titul Small Hour Václava Kuneše do svého repertoáru převzal švédský Skanes Dansteater a texaský Dominic Walsh Dance Theater v Houstonu.
Poslední dvě premiéry souboru REEN a Sacrebleu byly odbornou porotou České taneční platformy nominovány na inscenaci roku, Pavla Beranová obdržela Institutem světelného designu cenu za light design choreografie Sacrebleu a Milan Odstrčil byl navíc nominován na tanečníka roku 2010, což 420PEOPLE považují za další úspěch vzhledem k formování českého současného tance.
Soubor vystoupil před vyprodaným hledištěm Moravského divadla Olomouc na závěr festivalu Divadelní Flora, Nataša Novotná své Sacrebleu představila také ve Valašském Meziříčí, v Pardubicích, dvakrát v Brně, pro jehož Národní divadlo přijala nabídku vytvořit v sezóně 2011/12 inscenaci Stravinského Ptáka Ohniváka. Úspěšně se také rozvíjí iniciativa souboru na poli výchovné – ať již ve formě workshopů nebo Studia Nové scény ND. Soubor čeká v červnu 5 open-air představení - čtyři ve Švédsku, jedno v polském Lublinu.

Ve dvou večerech (27. a 28. 6.), z nichž jeden proběhne v rámci festivalu TANEC PRAHA 2011 představí 420PEOPLE nového hosta – choreografku Crystal Pite, a to prostřednictvím duetu The Other You, ve kterém vystoupí také český tanečník působící v zahraničí Jiří Pokorný, mimo jiné někdejší člen Nederlands Dans Theatre. Kanadská rodačka Crystal Pite, v současné době také stálá choreografka prestižního divadla současného tance Nederlands Dans Theater v Nizozemsku, tak představí práci svého souboru Kidd Pivot Frankfurt RM. Červnový večer dále roztančí Nataša Novotná ve svém autorském sóle Sacrebleu a ansámbl 420PEOPLE v choreografii REEN Václava Kuneše za „live“ hudebního doprovodu Amose Ben Tala.

Na podzim pak obdržel soubor pozvání do Jižní Koreje, do Kolína nad Rýnem a Marseille. Chystá se však také lahůdka pro milovníky současného tance v Praze - oslava dvaceti let fungování Kyliánovy videotéky v Praze – 420PEOPLE se postarají o uměleckou náplň gala večera, ve kterém se v listopadu na Nové scéně představí špičkoví interpreti umělecky spojeni s NDT nebo Jiřím Kyliánem! Zdroj: 420PEOPLE

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: