Daria Klimentová členkou poroty Prix de Lausanne 2022

Česká primabalerína, bývalá první sólistka English National Ballet a současná pedagožka The Royal Ballet School bude v následujícím roce členkou poroty slavné baletní soutěže Prix de Lausanne. Klimentová se sama soutěže účastnila v roce 1989, kdy získala cenu Paris Dance Foundation.

Daria Klimentová členkou poroty Prix de Lausanne 2022

Daria Klimentová členkou poroty Prix de Lausanne 2022

Spolu s Klimentovou budou členy poroty patrně nejznámější baletní soutěže pro mladé tanečníky bývalé étoiles Opéra de Paris Laetitia Pujol a José Martinéz, první sólista Das Stuttgarter Ballett Friedemann Vogel, umělecký šéf Mariinského divadla Jurij Fatějev, ředitelka School of the Hamburg Ballet John Neumeier Gigi Hyatt a ředitel Zurich Dance Academy Oliver Matz. Předsedkyní se stane Margaret Tracey, bývalá první sólistka New York City Ballet, místopředsedkyní pak Viviana Durante, ředitelka English National Ballet School a Viviana Durante Company.

Ke své pozici v nadcházejícím ročníku Prix de Lausanne Klimentová řekla: „Soutěž pro mě znamená mnoho, protože jsem se jí sama před 32 lety účastnila. Tehdy nebylo snadné z Československa vycestovat do zahraničí. Bylo mi sedmnáct, neuměla jsem anglicky, nikdy jsem nebyla za hranicemi a vše pro mě bylo nové. Poprvé jsem mohla svou taneční úroveň porovnat s lidmi z celého světa a byla to jedna z nejlepších zkušeností, kterou jsem jako mladá tanečnice zažila. Je mi proto obrovskou ctí být členkou poroty nejprestižnější baletní soutěže.“

Prix de Lausanne je pořádána již od roku 1973 a od té doby se stala jednou z nejvýznamnějších soutěží pro tanečníky ve věku 15 – 18 let. Další ročník se uskuteční ve dnech 31. ledna – 6. února 2022 ve švýcarském Montreux. Z přihlášek bylo vybráno 81 tanečníků a tanečnic z celého světa (49 dívek a 32 chlapců). Podruhé se v ročníku 2022 uskuteční rovněž soutěž Young Creation Award zaměřená na mladé choreografy. Z 32 zaslaných videí porota vybrala pětici, která v Montreaux odprezentuje svou práci. Během finále 5. února poté budou vyhlášení jak držitelé cen tanečních, tak dva vítězové choreografického bloku.

Zdroj: https://www.prixdelausanne.org

Témata článku

Daria KlimentováPrix de Lausanne

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: