Daria Klimentová: Děkuji… Rozloučení s českým publikem za tři dny ve Státní opeře

Daria Klimentová: Děkuji… Rozloučení s českým publikem za tři dny ve Státní opeře

Daria Klimentová: Děkuji… Rozloučení s českým publikem za tři dny ve Státní opeře

Daria Klimentová, česká primabalerína světového renomé, se 15. května rozloučí na prknech Státní opery s českým publikem a s baletním tělesem Národního divadla. Půjde o jedno z posledních vystoupení naší slavné krajanky, která letos oficiálně ohlásila ukončení kariéry. Balet Národního divadla uvádí na její počest galavečer s názvem Daria Klimentová: Děkuji… Společně s Dariou, dlouholetou primabalerínou Anglického národního baletu, vystoupí její oblíbený taneční partner Vadim Muntagirov, který byl nedávno jmenován prvním sólistou Královského baletu v Londýně. Spolu se vzácnými hosty vystoupí také členové souboru Národního divadla.
Daria Klimentová již dnes odpoledne na setkání s novináři převzala Výroční cenu serveru Opera Plus. Pražské galapředstavení bude jednou z posledních možností vidět slavnou primabalerínu na jevišti, do konce sezony ji čekají ještě tři reprízy baletu Romeo a Julie v Británii a několik galapředstavení, kterých se zúčastní o prázdninách. Diváci v Praze se prý mohou těšit na pas de deux z druhého jednání Labutího jezera, z Korzára a Dona Quijota.
Daria Klimentová (1971) začala s tancem v pěti letech, je absolventkou pražské Taneční konzervatoře a profesionálně tančí 25 let. V roce 1989 se stala sólistkou baletu Národního divadla, o tři roky později nastoupila do souboru Capab v Kapském Městě, odkud pokračovala po jedné sezoně do Skotského baletu a od roku 1996 je první sólistkou Anglického národního baletu. Účinkovala ve stovkách představení a získala nespočet ocenění a poct za svou práci. Podle britské ročenky People of Today patří mezi padesát nejslavnějších lidí Velké Británie. Patří mezi skupinu slavných Čechů, kteří své mistrovství v oboru rozvinuli v zahraničí a stali se ikonami celosvětového kulturního bohatství.
O svém odchodu z jeviště před časem řekla: „Je to pro mě velmi těžké, ale zároveň velmi vzrušující. Pracovala jsem s báječnými lidmi, na které nikdy nezapomenu. Svůj život jsem zasvětila English National Ballet se všemi pro a proti, které to přinášelo. Zvláště mi bude chybět tancování s Vadimem, na kterého jsem jako na partnera čekala dvacet let. A to čekání se vyplatilo, rozkryl mi úplně nový svět. Teď jsem připravená ještě více pomáhat všem talentovaným tanečníkům tak, jak jsem to dělala po celou svou kariéru…
Své plány na další budoucnost a druhou kariéru zatím slavná tanečnice neprozradila. Díky svému působení ve Velké Británii má ale větší šanci na druhou kariéru než naši tanečníci, a to i v případě, že by nebyla slavnou primabalerínou. V Británii existuje od roku 1973 organizace Dancers’ Career Development (DCD, dříve Dancers’ Settlement Fund), fond, který podporuje finančně nastartování druhé kariéry například formou workshopů, kurzů, koučinku a podpory start-up podnikání. Více o organizaci na: http://www.thedcd.org.uk/ Zdroj: Balet ND

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: